Coraz większe zadłużenie seniorów

[2018-10-04 23:55:09]

Z danych udostępnionych przez Biuro Informacji Kredytowej i Biuro Informacji Gospodarczej InfoMonitor wynika, że osoby w podeszłym wieku są w Polsce najszybciej zadłużającą się grupą wiekową. Muszą pożyczać, żeby było ich stać na wydatki zdrowotne: leki i zabiegi medyczne.

Niestety seniorzy mają coraz większe problemy z regulowaniem zadłużenia. Opublikowane dane świadczą o tym, że suma należności, ze spłatą których zalegają osoby, które ukończyły 64 lata wynosi aż 7,3 mld zł i szybko rośnie tempo wzrostu ich zadłużenia. W pierwszej połowie 2018 r. ogólny wzrost liczby dłużników w kraju wyniósł 1,7% natomiast w grupie senioralnej aż 3,5%. Średnia kwota zaciąganych pożyczek wzrosła o 9% i wyniosła 21,23 tys. zł. Z terminowym regulowaniem zadłużenia ma problem co osiemnasta osoba w wieku co najmniej 64 lata.

Z badania wynika, że pieniądze uzyskiwane z pożyczek emeryci wydają najczęściej na leki – ten cel wskazało aż 66% ankietowanych. 34% zadłuża się, żeby móc opłacić prywatne leczenie i rehabilitację, 14% – żeby pomóc rodzinie, 9% – na utrzymanie samochodu i podróże.

Piotr Szumlewicz

W cieniu konferencji klimatycznej COP 24 – lewicowe spojrzenie na wyzwania środowiska
Wrocław, Hotel Tumski
26 listopada (poniedziałek), godz. 17.30.-20.00
PAŹDZIERNIK ’56 (czym był i czym może być dziś dla lewicy w Polsce)
Wrocław, ul. Kołłątaja 31, I piętro, lokal 11
29 listopada (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Aroue, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - Masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.