GUS: Spadek dzietności

[2018-10-05 00:16:46]

Polityka demograficzna rządu nie działa. Wbrew zapowiedziom władzy, świadczenie Rodzina 500+ nie przyczyniło się do istotnego wzrostu dzietności. Okazało się, że selektywne świadczenia pieniężne nie mają znaczącego wpływu na dzietność. Aby poprawić wskaźniki demograficzne, rząd powinien przede wszystkim radykalnie zwiększyć zasięg bezpłatnej opieki żłobkowej, przedszkolnej i senioralnej oraz dbać o dobrze płatne, stabilne miejsca pracy. Dzięki temu opiekunom łatwiej byłoby łączyć obowiązki rodzinne i zawodowe.

Piotr Szumlewicz

Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, od stycznia do lipca 2018 r. urodziło się o 5,5 tys. dzieci mniej niż w tym samym okresie 2017 r. Do lipca tego roku urodziło się 229,7 tys. dzieci, podczas gdy rok temu było to 235,2 tys. Luka urodzeń jest największa do półtora roku, gdyż w ciągu ostatniego roku ubyło 13 tys. Polaków.

W swojej analizie GUS przedstawił również prognozy, zgodnie z którymi przez najbliższe 25 lat liczba ludności Polski zmniejszy się o 2,8 mln osób. Największy wpływ na ten stan rzeczy będzie miała umieralność (przewiduje się, że w 2040 r. liczba zgonów sięgnie 440 tys.), zacznie wymierać wyż demograficzny z drugiej połowy lat 50. XX wieku, czyli obecni 60-latkowie.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.