GUS: Spadek dzietności

[2018-10-05 00:16:46]

Polityka demograficzna rządu nie działa. Wbrew zapowiedziom władzy, świadczenie Rodzina 500+ nie przyczyniło się do istotnego wzrostu dzietności. Okazało się, że selektywne świadczenia pieniężne nie mają znaczącego wpływu na dzietność. Aby poprawić wskaźniki demograficzne, rząd powinien przede wszystkim radykalnie zwiększyć zasięg bezpłatnej opieki żłobkowej, przedszkolnej i senioralnej oraz dbać o dobrze płatne, stabilne miejsca pracy. Dzięki temu opiekunom łatwiej byłoby łączyć obowiązki rodzinne i zawodowe.

Piotr Szumlewicz

Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, od stycznia do lipca 2018 r. urodziło się o 5,5 tys. dzieci mniej niż w tym samym okresie 2017 r. Do lipca tego roku urodziło się 229,7 tys. dzieci, podczas gdy rok temu było to 235,2 tys. Luka urodzeń jest największa do półtora roku, gdyż w ciągu ostatniego roku ubyło 13 tys. Polaków.

W swojej analizie GUS przedstawił również prognozy, zgodnie z którymi przez najbliższe 25 lat liczba ludności Polski zmniejszy się o 2,8 mln osób. Największy wpływ na ten stan rzeczy będzie miała umieralność (przewiduje się, że w 2040 r. liczba zgonów sięgnie 440 tys.), zacznie wymierać wyż demograficzny z drugiej połowy lat 50. XX wieku, czyli obecni 60-latkowie.

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).