Płace rosną, ale nierównomiernie

[2018-10-05 00:43:06]

Statystycznie płace rosną, ale niestety wciąż wielu pracowników zarabia niewiele, a wzrost pensji jest bardzo nierównomierny. Warto zwrócić uwagę, że około 2/3 pracowników zarabia poniżej średniego wynagrodzenia, a wielu pracowników w ciągu ostatniego roku nie miało żadnych podwyżek. Dotyczy to też pracowników sfery budżetowej. Część z nich od blisko dekady nie miało żadnych podwyżek, ponieważ o podwyżkach w instytucjach publicznych decydują od kilku lat ich kierownicy, co w praktyce oznacza, że mogą otrzymać je tylko pracownicy bliscy obozowi rządzącemu. Stąd pogłębiające się niezadowolenie budżetówki i rosnące nierówności płac nawet między pracownikami na tych samych stanowiskach.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny ogłosił, że przeciętne miesięczne wynagrodzenie w gospodarce narodowej wyniosło w Polsce w pierwszym półroczu 4572,12 zł brutto, czyli o 6,7% więcej niż rok wcześniej. Średnia płaca na rękę wynosiła 3252 zł.

Na wyższą dynamikę wynagrodzeń ogółem wpłynął wysoki wzrost płac w sektorze przedsiębiorstw, który wyniósł 7,3% (wobec 5,0% w I półr. 2017 r.) oraz w sferze budżetowej – odpowiednio o 4,7%
(wobec 3,2%). Siła nabywcza przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia brutto w gospodarce narodowej była o 5,1% wyższa niż przed rokiem.

W porównaniu z I półroczem ub. roku największy wzrost przeciętnego wynagrodzenia zanotowano w sekcjach: górnictwo i wydobywanie (o 11,1%), budownictwo oraz opieka zdrowotna i pomoc społeczna (o 8,4%), rolnictwo, leśnictwo, łowiectwo i rybactwo (o 7,8%), zakwaterowanie i gastronomia, informacja i komunikacja, administrowanie i działalność wspierająca (po 7,7%). W sekcji działalność profesjonalna, naukowa i techniczna, wytwarzanie i zaopatrywanie w energię elektryczną, gaz, parę wodną i gorącą wodę, transport i gospodarka magazynowa, wzrost wynagrodzeń był zbliżony do wzrostu dla ogółem w gospodarce narodowej, tj. o 7,2%, 7,1% i 6,2%. Najniższy wzrost wynagrodzeń odnotowano w sekcji: edukacja (o 3,5%) i obsługa rynku nieruchomości (o 4,0%).

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1905 - Rewolucja 1905: Starcia z wojskiem w Częstochowie; 20 zabitych.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.

2005 - Bułgaria: Opozycyjna koalicja lewicowa wygrała wybory parlamentarne.