Warszawa: List otwarty Komitetu Obrony Praw Lokatorów

[2018-10-29 22:17:10]

Komitet Obrony Praw Lokatorów skierował list otwarty do Rafała Trzaskowskiego i Pawła Rabieja. Dotyczy on m.in. kwestii rekompensat dla lokatorów ze zwróconych kamienic, pierwszeństwa najmu i ustawy reprywatyzacyjnej.

Zdaniem Jakuba Żaczka z Komitetu Obrony Praw Lokatorów trzeba jak najszybciej rozwiązać problem dotyczący mieszkańców zreprywatyzowanych kamienic.

Na liście oczekujących cały czas są m.in. lokatorzy kamienicy przy ul. Skaryszewskiej 11 w dzielnicy Praga-Południe. Decyzję nakazującą miastu przyznanie im w trybie natychmiastowym lokali zastępczych komisja weryfikacyjna wydała w kwietniu. Lokatorzy nadal nie otrzymali przyznanych odszkodowań. Nie mają też praw do obiecanych przez stołeczne władze rekompensat.

Żaczek dodał, że liczy na zrozumienie ze strony Rabieja, który jest członkiem komisji weryfikacyjnej do spraw reprywatyzacji nieruchomości warszawskich.

Rafał Trzaskowski wygrał niedawne wybory na prezydenta Warszawy. Paweł Rabiej, zgodnie z umową koalicyjną zawartą pomiędzy Platformą Obywatelską a Nowoczesną, ma zostać wiceprezydentem stolicy.

wch

W cieniu konferencji klimatycznej COP 24 – lewicowe spojrzenie na wyzwania środowiska
Wrocław, Hotel Tumski
26 listopada (poniedziałek), godz. 17.30.-20.00
PAŹDZIERNIK ’56 (czym był i czym może być dziś dla lewicy w Polsce)
Wrocław, ul. Kołłątaja 31, I piętro, lokal 11
29 listopada (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Aroue, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - Masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.