Warszawa: List otwarty Komitetu Obrony Praw Lokatorów

[2018-10-29 22:17:10]

Komitet Obrony Praw Lokatorów skierował list otwarty do Rafała Trzaskowskiego i Pawła Rabieja. Dotyczy on m.in. kwestii rekompensat dla lokatorów ze zwróconych kamienic, pierwszeństwa najmu i ustawy reprywatyzacyjnej.

Zdaniem Jakuba Żaczka z Komitetu Obrony Praw Lokatorów trzeba jak najszybciej rozwiązać problem dotyczący mieszkańców zreprywatyzowanych kamienic.

Na liście oczekujących cały czas są m.in. lokatorzy kamienicy przy ul. Skaryszewskiej 11 w dzielnicy Praga-Południe. Decyzję nakazującą miastu przyznanie im w trybie natychmiastowym lokali zastępczych komisja weryfikacyjna wydała w kwietniu. Lokatorzy nadal nie otrzymali przyznanych odszkodowań. Nie mają też praw do obiecanych przez stołeczne władze rekompensat.

Żaczek dodał, że liczy na zrozumienie ze strony Rabieja, który jest członkiem komisji weryfikacyjnej do spraw reprywatyzacji nieruchomości warszawskich.

Rafał Trzaskowski wygrał niedawne wybory na prezydenta Warszawy. Paweł Rabiej, zgodnie z umową koalicyjną zawartą pomiędzy Platformą Obywatelską a Nowoczesną, ma zostać wiceprezydentem stolicy.

wch

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.