Sejm odrzucił projekt ustawy o dobrowolności szczepień

[2018-11-10 18:34:25]

Sejm zdecydował o odrzuceniu obywatelskiego projektu ustawy, który przewidywał likwidację obowiązku szczepień ochronnych.

Wcześniej, podczas łączonego posiedzenia Komisji Polityki Społecznej i Rodziny oraz Zdrowia, posłowie negatywnie zaopiniowali projekt ustawy o zmianie ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi. Za odrzuceniem było 55 posłów połączonych komisji, przeciw były dwie osoby, nikt nie wstrzymał się od głosu.

9 listopada w głosowaniu o odrzucenie projektu w Sejmie wzięło udział 380 posłów. Za odrzuceniem projektu ustawy o zmianie ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi głosowało 354 posłów, przeciw 10, a wstrzymało się 16 posłów. Przeciwko było pięcioro posłów niezależnych (Magdalena Błeńska, Marek Jakubiak, Janusz Sanocki, Jacek Wilk i Robert Winnicki), trzech posłów Kukiz'15 (Andrzej Kobylarz, Jarosław Sachajko Jarosław, Paweł Skutecki), Anna Siarkowska z PiS i Jarosław Porwich z WiS. Niemal wszyscy, którzy wstrzymali się od głosu należą do Kukiz'15. Podobnie zagłosował m.in. były minister środowiska Jan Szyszko.

Justyna Socha zapowiedziała już kolejny projekt obywatelski, który wprowadziłby możliwość działania alternatywnym izbom lekarskim i dobrowolność należenia do samorządu lekarskiego. Zaprosiła także wszystkie ruchy społeczne i polityków do stworzenia koalicji, która wystartowałaby w kolejnych wyborach parlamentarnych.

wch

fot. Wikimedia Commons

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.