Bank of England odmawia wydania złota Wenezueli

[2018-11-13 08:51:04]

Bank of England odmówił przekazania Wenezueli zdeponowanych w nim 14 ton złota o wartości ok. 550 mln dolarów. Powodem tej decyzji mają być obawy, dlaczego Nicolas Maduro zamierza sprowadzić wenezuelskie złoto do kraju.

Brytyjscy urzędnicy oświadczyli, iż podjęto wiele środków mających na celu zapobieganie praniu pieniędzy w Wenezueli, dlatego też złoto zostanie dostarczone do Ameryki Południowej tylko wówczas gdy wenezuelskie władze wyjaśnią swoją decyzję i przedstawią im plany wykorzystania złota.

Centralny Bank Wenezueli nie odniósł się sprawy.

Jeszcze w 2014 r. Wenezuela posiadała ponad 360 ton złota, które rozlokowane było w różnych bankach na całym świecie. Rezerwy złota zaczęły szybko topnieć wraz z narastającym kryzysem. Ich poziom w pierwszym kwartale 2018 r. wynosił prawdopodobnie jedynie 150 ton.

Złoto używane jest oczywiście w celu zapewnienia jakiejkolwiek płynności finansowej poprzez sprzedaż, zastaw lub zastaw zakończony sprzedażą z powodu braku możliwości spłaty. Sankcje nakładane przez USA powodują, że rezerwy dewiz Wenezueli topnieją w bardzo szybkim tempie. Wśród najnowszych sankcji jest m.in. zakaz kupowania złota przez obywateli USA od obywateli czy rządu Wenezueli.

wch

fot. Wikimedia Commons

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 stycznia:

1923 - Klub sejmowy Związku Ludowo-Narodowego (endecja) złożył wniosek w sprawie numerus clausus dla młodzieży żydowskiej na uniwersytetach.

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2006 - Ellen Johnson-Sirleaf została prezydentem Liberii.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.