Pracownicy handlu chwalą wolne niedziele, ale wolą wyższe płace

[2018-11-20 17:57:20]

Polskie społeczeństwo jest bardzo podzielone odnośnie regulacji dotyczących pracy w niedzielę. Dotyczy to też kasjerów i kasjerek. Po raz kolejny okazało się jednak, że pracownicy sieci handlowych woleliby wyższe płace od zakazów, tym bardziej, że ograniczenie handlu w niedzielę nie skraca tygodniowego ani miesięcznego wymiaru czasu pracy. Warto też pamiętać, że wielu pracowników od lat pracuje w niedzielę i obecny rząd nie zainteresował się ich sytuacją. Dotyczy to chociażby służby zdrowia, gastronomii, ochrony, transportu, policji, energetyki czy edukacji. Wprowadzenie 2,5 razy wyższych płac za pracę w niedzielę niż za pracę w dni powszednie oznaczałoby więc znaczne podniesienie wynagrodzeń dla setek tysięcy pracowników. Jeżeli rząd uważa, że niedziela powinna być wolna od pracy, to powinien zapewnić wysoki ekwiwalent pieniężny pracownikom, którzy w tym dniu nie mogą odpoczywać.

Piotr Szumlewicz

Platforma TakeTask specjalizująca się w analizach handlu przeprowadziła badanie na temat oceny zakazu handlu wśród kasjerek i kasjerów. Sondaż przeprowadzono 27-28 października w różnych sieciach handlowych w 36 polskich miastach na zlecenie „Gazety Wyborczej”.

Łącznie wśród pracowników handlu 71% osób zadeklarowało, że zakaz handlu w niedzielę jest dobrym rozwiązaniem, a 25% wyraziło przeciwną opinię. Jednocześnie 76% badanych kasjerów i kasjerek zadeklarowało, że ma więcej czasu dla siebie, rodziny i znajomych.

Znacznie bardziej zróżnicowane padły odpowiedzi na pytanie, „czy praca w niedzielę ci pasuje”. „Nie” i „zdecydowanie nie” odpowiedziało 50% badanych, ale aż 46% respondentów odpowiedziało pozytywnie. Na pytanie, czy praca w niedzielę wiąże się z mniejszymi zarobkami negatywnie odpowiedziało 62% badanych, a pozytywnie 28%.

Okazuje się natomiast, że aż 54% respondentów wolałoby otrzymać dwa i pół razy wyższą stawkę godzinową, niż mieć wolne w niedzielę. Przeciwne zdanie wyraziło 39% respondentów.

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.