Pracownicy handlu chwalą wolne niedziele, ale wolą wyższe płace

[2018-11-20 17:57:20]

Polskie społeczeństwo jest bardzo podzielone odnośnie regulacji dotyczących pracy w niedzielę. Dotyczy to też kasjerów i kasjerek. Po raz kolejny okazało się jednak, że pracownicy sieci handlowych woleliby wyższe płace od zakazów, tym bardziej, że ograniczenie handlu w niedzielę nie skraca tygodniowego ani miesięcznego wymiaru czasu pracy. Warto też pamiętać, że wielu pracowników od lat pracuje w niedzielę i obecny rząd nie zainteresował się ich sytuacją. Dotyczy to chociażby służby zdrowia, gastronomii, ochrony, transportu, policji, energetyki czy edukacji. Wprowadzenie 2,5 razy wyższych płac za pracę w niedzielę niż za pracę w dni powszednie oznaczałoby więc znaczne podniesienie wynagrodzeń dla setek tysięcy pracowników. Jeżeli rząd uważa, że niedziela powinna być wolna od pracy, to powinien zapewnić wysoki ekwiwalent pieniężny pracownikom, którzy w tym dniu nie mogą odpoczywać.

Piotr Szumlewicz

Platforma TakeTask specjalizująca się w analizach handlu przeprowadziła badanie na temat oceny zakazu handlu wśród kasjerek i kasjerów. Sondaż przeprowadzono 27-28 października w różnych sieciach handlowych w 36 polskich miastach na zlecenie „Gazety Wyborczej”.

Łącznie wśród pracowników handlu 71% osób zadeklarowało, że zakaz handlu w niedzielę jest dobrym rozwiązaniem, a 25% wyraziło przeciwną opinię. Jednocześnie 76% badanych kasjerów i kasjerek zadeklarowało, że ma więcej czasu dla siebie, rodziny i znajomych.

Znacznie bardziej zróżnicowane padły odpowiedzi na pytanie, „czy praca w niedzielę ci pasuje”. „Nie” i „zdecydowanie nie” odpowiedziało 50% badanych, ale aż 46% respondentów odpowiedziało pozytywnie. Na pytanie, czy praca w niedzielę wiąże się z mniejszymi zarobkami negatywnie odpowiedziało 62% badanych, a pozytywnie 28%.

Okazuje się natomiast, że aż 54% respondentów wolałoby otrzymać dwa i pół razy wyższą stawkę godzinową, niż mieć wolne w niedzielę. Przeciwne zdanie wyraziło 39% respondentów.

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

17 września:

1858 - Zmarł Dred Scott, amerykański niewolnik, który przed Sądem Najwyższym Stanów Zjednoczonych dochodził prawa do wolności.

1918 - Zakończył się XIV zjazd PPS; wysunięto postulat utworzenia Rzeczpospolitej Ludowej i powołania rządu będącego sojuszem socjalistów, ludowców, peowiaków i inteligencji demokratycznej.

1922 - Urodził się Agostinho Neto, współzałożyciel Ludowego Ruchu Wyzwolenia Angoli (MPLA), pierwszy prezydent niepodległej Angoli (1975-79), poeta.

1938 - W moskiewskim więzieniu został zabity Bruno Jasieński, poeta futurystyczny związany z radykalną lewicą.

1948 - Żydowscy terroryści z Lehi zamordowali specjalnego wysłannika ONZ do Palestyny, szwedzkiego dyplomatę Folke Bernadotte.

1948 - Żydowscy terroryści z organizacji Lechi zamordowali specjalnego wysłannika ONZ do Palestyny, szwedzkiego dyplomatę Folke Bernadotte.

1963 - Iran: W wyborach parlamentarnych po raz pierwszy uczestniczyły kobiety.

1980 - Powstał NSZZ „Solidarność”.

1986 - Czesław Kiszczak zapowiedział zwolnienie ostatnich 225 osób więzionych za działalność opozycyjna - Polska stała się pierwszym krajem Układu Warszawskiego bez więźniów politycznych.

2005 - Nowa Zelandia: Wybory parlamentarne wygrała Partia Pracy zdobywając 40,74% głosów i 50 mandatów ze 122.

2011 - W Zuccotti Park w Nowym Jorku rozpoczęła się pierwsza z serii demonstracji o charakterze okupacyjnym "Occupy Wall Street".

2014 - "Marsz Głodnych" z Sosnowca.