Pracownicy handlu chwalą wolne niedziele, ale wolą wyższe płace

[2018-11-20 17:57:20]

Polskie społeczeństwo jest bardzo podzielone odnośnie regulacji dotyczących pracy w niedzielę. Dotyczy to też kasjerów i kasjerek. Po raz kolejny okazało się jednak, że pracownicy sieci handlowych woleliby wyższe płace od zakazów, tym bardziej, że ograniczenie handlu w niedzielę nie skraca tygodniowego ani miesięcznego wymiaru czasu pracy. Warto też pamiętać, że wielu pracowników od lat pracuje w niedzielę i obecny rząd nie zainteresował się ich sytuacją. Dotyczy to chociażby służby zdrowia, gastronomii, ochrony, transportu, policji, energetyki czy edukacji. Wprowadzenie 2,5 razy wyższych płac za pracę w niedzielę niż za pracę w dni powszednie oznaczałoby więc znaczne podniesienie wynagrodzeń dla setek tysięcy pracowników. Jeżeli rząd uważa, że niedziela powinna być wolna od pracy, to powinien zapewnić wysoki ekwiwalent pieniężny pracownikom, którzy w tym dniu nie mogą odpoczywać.

Piotr Szumlewicz

Platforma TakeTask specjalizująca się w analizach handlu przeprowadziła badanie na temat oceny zakazu handlu wśród kasjerek i kasjerów. Sondaż przeprowadzono 27-28 października w różnych sieciach handlowych w 36 polskich miastach na zlecenie „Gazety Wyborczej”.

Łącznie wśród pracowników handlu 71% osób zadeklarowało, że zakaz handlu w niedzielę jest dobrym rozwiązaniem, a 25% wyraziło przeciwną opinię. Jednocześnie 76% badanych kasjerów i kasjerek zadeklarowało, że ma więcej czasu dla siebie, rodziny i znajomych.

Znacznie bardziej zróżnicowane padły odpowiedzi na pytanie, „czy praca w niedzielę ci pasuje”. „Nie” i „zdecydowanie nie” odpowiedziało 50% badanych, ale aż 46% respondentów odpowiedziało pozytywnie. Na pytanie, czy praca w niedzielę wiąże się z mniejszymi zarobkami negatywnie odpowiedziało 62% badanych, a pozytywnie 28%.

Okazuje się natomiast, że aż 54% respondentów wolałoby otrzymać dwa i pół razy wyższą stawkę godzinową, niż mieć wolne w niedzielę. Przeciwne zdanie wyraziło 39% respondentów.

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

20 marca:

1848 - Wiosna Ludów: W Poznaniu utworzono Komitet Narodowy Polski.

1918 - W Krakowie odbył się XIV zjazd PPSD; podjęto uchwałę w opowiadającą się za przyjęciem parlamentarnego systemu rządów.

1918 - Interpelacja w sejmie przewodniczącego Związku Polskich Posłów Socjalistycznych Ignacego Daszyńskiego w sprawie krwawych wypadków w Zagłębiu Dąbrowskim w dniu 12 marca.

1936 - Policja przystąpiła do usuwania siłą robotnic prowadzących strajk okupacyjny w krakowskiej fabryce "Semperit".

1937 - Bitwa pod Guadalajarą - siły republikańskie odpierają skierowany na Madryt atak wojsk frankistowskich i włoskiego korpusu ekspedycyjnego.

1988 - Zmarł Antoni Pajdak, działacz socjalistyczny, komendant Milicji Robotniczej w latach okupacji hitlerowskiej i jeden z przedstawicieli PPS-u we władzach Polski Podziemnej.

2003 - W Warszawie policja rozbiła pokojową demonstrację przeciwko atakowi na Irak, zatrzymując ok. 30 osób.

2003 - Międzynarodowa koalicja (gł. USA, Wielkiej Brytanii, Australii, Danii i Polski) zaatakowała Irak.

2013 - Alenka Bratušek (centrolewicowa Pozywna Słowenia) została pierwszą kobietą-premierem Słowenii.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) wygrał w I turze wybory prezydenckie na Timorze Wschodnim, zdobywając 57,1% głosów.