Jemen: W czasie wojny zmarło 85 tys. dzieci

[2018-11-22 23:43:20]

Około 85 tys. dzieci poniżej piątego roku zmarło od kwietnia 2015 r. w Jemenie z głodu oraz z powodu ciężkich chorób. 400 tys. dzieci cierpi z powodu ostrego i poważnego niedożywienia. Zagrożonych śmiercią głodową jest obecnie o 15 tys. dzieci więcej niż przed rokiem.

Powyższe dramatyczne dane przekazała międzynarodowa organizacja „Save the Children”, która od 1919 r. walczy o ocalenie życia dzieci i zapewnienie im lepszej przyszłości. Zwraca ona uwagę, że około 14 mln Jemeńczyków zagrożonych jest głodem. Liczba ta wzrosła gwałtownie od kiedy koalicja pod przywództwem Arabii Saudyjskiej rozpoczęła w czerwcu br. ataki na Hudajdę. Od tego czasu import żywności za pośrednictwem portu został drastycznie ograniczony, do 55 tys. ton na miesiąc. Zaspokaja to potrzeby zaledwie 16 proc. ludności kraju, czyli 4,4 mln ludzi, wśród nich 2,2 mln to dzieci. Dalsze zmniejszenie importu mogłoby prowadzić wprost do klęski głodu. Niestety, w ostatnich tygodniach dramatycznie nasiliły się ataki lotnicze na Hudajdę oraz walki w okolicach Sany i Taizz.

Od roku 2011 Jemen pogrążony jest w wojnie, która dawno przestała mieć charakter wyłącznie domowej. Trzy lata temu konflikt przybrał znacznie na sile. Wspierani przez Iran szyici z ruchu Huti walczą z sunnickim rządem, którego wspiera koalicja państw z Arabią Saudyjską na czele. Tę z kolei wspomagają USA i państwa Europy Zachodniej.

wch

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

1979 - W Wiedniu podpisano układ SALT II pomiędzy ZSRR i Stanami Zjednoczonymi.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.