Jemen: W czasie wojny zmar這 85 tys. dzieci

[2018-11-22 23:43:20]

Oko這 85 tys. dzieci poni瞠j pi徠ego roku zmar這 od kwietnia 2015 r. w Jemenie z g這du oraz z powodu ci篹kich chor鏏. 400 tys. dzieci cierpi z powodu ostrego i powa積ego niedo篡wienia. Zagro穎nych 鄉ierci g這dow jest obecnie o 15 tys. dzieci wi璚ej ni przed rokiem.

Powy窺ze dramatyczne dane przekaza豉 mi璠zynarodowa organizacja „Save the Children”, kt鏎a od 1919 r. walczy o ocalenie 篡cia dzieci i zapewnienie im lepszej przysz這軼i. Zwraca ona uwag, 瞠 oko這 14 mln Jeme鎍zyk闚 zagro穎nych jest g這dem. Liczba ta wzros豉 gwa速ownie od kiedy koalicja pod przyw鏚ztwem Arabii Saudyjskiej rozpocz窸a w czerwcu br. ataki na Hudajd. Od tego czasu import 篡wno軼i za po鈔ednictwem portu zosta drastycznie ograniczony, do 55 tys. ton na miesi帷. Zaspokaja to potrzeby zaledwie 16 proc. ludno軼i kraju, czyli 4,4 mln ludzi, w鈔鏚 nich 2,2 mln to dzieci. Dalsze zmniejszenie importu mog這by prowadzi wprost do kl瘰ki g這du. Niestety, w ostatnich tygodniach dramatycznie nasili造 si ataki lotnicze na Hudajd oraz walki w okolicach Sany i Taizz.

Od roku 2011 Jemen pogr捫ony jest w wojnie, kt鏎a dawno przesta豉 mie charakter wy陰cznie domowej. Trzy lata temu konflikt przybra znacznie na sile. Wspierani przez Iran szyici z ruchu Huti walcz z sunnickim rz康em, kt鏎ego wspiera koalicja pa雟tw z Arabi Saudyjsk na czele. T z kolei wspomagaj USA i pa雟twa Europy Zachodniej.

wch

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmar Jan Jakub Rousseau, post瘼owy francuski pisarz, filozof i pedagog, tw鏎ca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolnik闚 na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmar Bogdan Ja雟ki, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodzi si Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, dzia豉cz w這skiego ruchu robotniczego.

1923 - W Bninie urodzi豉 si Wis豉wa Szymborska, poetka, eseistka i krytyk literacki, t逝macz, felietonistka; cz這nek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich i Polskiej Akademii Umiej皻no軼i, laureatka literackiej Nagrody Nobla (1996).

1925 - Urodzi si Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodleg貫go Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodzi si Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich ludno軼i murzy雟kiej w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, kt鏎e uko鎍zy造 21. rok 篡cia otrzyma造 czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmar Georgi Dymitrow, bu貪arski dzia豉cz komunistyczny. 1933 oskar穎ny przez nazist闚 o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bu貪arii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisa ustaw o swobodach obywatelskich dla Afroamerykan闚. Dokument ten podpisa r闚nie Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu P馧nocnego z Po逝dniowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rz康 SLD-PSL, zezwoli這 na eksmisj na bruk.

2006 - W Managui zmar Herty Lewites, lewicowy polityk nikaragua雟ki, minister w sandinistowskim rz康zie w latach 1979-90.