Węgry: Protesty przeciwko "ustawie niewolniczej"

[2018-12-14 23:10:08]

Przeciwnicy przyjętej przez węgierski parlament nowelizacji kodeksu pracy wyszli w czwartek na ulice stolicy kraju, protestując przeciwko nowym regulacjom.

Zgromadzeni na apel partii opozycyjnych demonstranci przeszli m.in. pod siedzibę Fideszu, a następnie pod budynek parlamentu, gdzie doszło do przepychanek z pilnującymi budynku policjantami. Zebrani, których według różnych źródeł było 500-1000, skandowali: „Orban zabieraj się” i „Precz z rządem”.

Opozycja próbowała 12 grudnia nie dopuścić do przyjęcia nowelizacji kodeksu pracy, blokując mównicę w sali posiedzeń parlamentu. Według opozycji nowelizację przyjęto niezgodnie z regulaminem parlamentu, gdyż wiceprzewodniczący izby János Latorcai (KDNP) wobec zablokowania mównicy prowadził posiedzenie z ławy poselskiej.

Według znowelizowanego kodeksu pracy limit godzin nadliczbowych ma zwiększyć się z 250 do 400 godzin rocznie, przy czym ich rozliczanie w formie dodatkowego wynagrodzenia bądź dni wolnych będzie następować dopiero w okresie aż trzech lat, a nie - jak obecnie - w ciągu roku.

Nowelizacja została nazwana przez przeciwników mianem „ustawy niewolniczej”. Wyrażano m.in. obawy, że choć realizowanie większej liczy nadgodzin ma być dobrowolne, to pracodawcy będą zmuszać do tego pracowników pod groźbą zwolnienia.

Premier Viktor Orbán stwierdził, że nowelizacja będzie korzystna dla pracowników. Wcześniej podkreślił, że pozwoli ona chętnym więcej pracować i więcej zarabiać. Pytany, czy pracodawcy nie będą zmuszać pracowników do brania nadgodzin pod groźbą zwolnienia, szef rządu odpowiedział, że w kraju brakuje siły roboczej i pracownik ma do wyboru różne oferty pracy.

wch

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Arouet, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - USA: masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.