Coraz bardziej napięta sytuacja w Państwowych Portach Lotniczych

[2018-12-29 22:41:51]

Zaostrza się konflikt pomiędzy Państwowymi Portami Lotniczymi, a częścią zakładowych związków zawodowych. Spór trwa od wielu miesięcy. W ciągu blisko trzech lat zarządzania firmą prezes Mariusz Szpikowski zwolnił dyscyplinarnie kilkadziesiąt osób. Zdaniem wielu związkowców zwolnienia dyscyplinarne stanowią jeden ze sposobów kierowaniem firmą. Prezes często dokonuje też zmian organizacyjnych i uważa, że stosunki pracy powinny być bardziej elastyczne. Wielu pracowników twierdzi również, że w przedsiębiorstwie jest stosowany mobbing.

21 listopada bieżącego roku zarząd firmy nie przedłużył umów z kilkudziesięcioma pracownikami, chociaż pod koniec ubiegłego roku, w odpowiedzi na zapytanie jednego z pracowników odnośnie umów terminowych, prezes odpisał, iż nie widzi potrzeby uruchamiania kosztownych i długotrwałych procesów rekrutacyjnych. Gdy jednak Związek Zawodowy Pracowników Lotnictwa Cywilnego ogłosił wejście w spór zbiorowy z firmą, prezes zdecydował się nie przedłużać współpracy z częścią pracowników. Wielu z nich to wykwalifikowani, doświadczeni eksperci, wobec których firma nie zgłaszała żadnych zastrzeżeń.

Spór zbiorowy dotyczył stabilizacji zatrudnienia oraz wypłaty corocznych premii, których zarząd firmy nie wypłacał, pomimo dobrych wyników finansowych. Po wejściu związkowców w spór zbiorowy z zarządem prezes Szpikowski ogłosił, że nie wypłaci premii, dopóki ZZPLC nie zrezygnuje ze sporu zbiorowego. Winą za niewypłacanie premii obarczył lidera tego związku, Marka Żuka.

W listopadzie w imieniu mazowieckich struktur OPZZ złożyłem wniosek o zajęcie się sytuacją w PPL do Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego. Prezes Szpikowski odmówił jednak przyjścia na spotkanie z partnerami społecznymi. Poinformował przewodniczącego WRDS, Adama Struzika, że WRDS nie jest ciałem, które powinno zajmować się sytuacją w Portach Lotniczych, a mi jako osobie składającej wniosek o dyskusję zagroził sądem. W imieniu OPZZ Mazowsze zwróciłem się też z wnioskiem o interwencję do odpowiedzialnego za Porty Lotnicze ministra infrastruktury, Andrzeja Adamczyka.

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.