Rząd przeciwko wyższym stawkom za pracę w niedziele i święta

[2019-01-10 14:46:37]

Stanowisko ministerstwa potwierdza, że władza nie prowadzi polityki sprzyjającej wzrostowi wynagrodzeń. Chociaż rząd deklaruje, że uważa niedzielę za wyjątkowy dzień tygodnia, to nie zamierza wprowadzać wyższych płac za pracę w tym dniu. Tymczasem w niedzielę i święta pracują pracownicy wielu branż, zazwyczaj nie otrzymując za swoją pracę dodatkowych wynagrodzeń. Wyższe wynagrodzenie za pracę w niedzielę i święta byłoby rekompensatą za utratę dnia wolnego, a zarazem bodźcem na rzecz podniesienia płac w całej gospodarce. 2,5 razy więcej to dobre rozwiązanie, które zarazem promowałoby firmy skłonne na podnoszenia wynagrodzeń i podnoszące płace miesięczne wielu pracownikom.

Piotr Szumlewicz

Ministerstwo rodziny, pracy i polityki społecznej odpowiedziało na wniosek mazowieckich struktur OPZZ odnośnie propozycji, by za każdą pracę w niedzielę i święta obowiązywały 2,5 razy wyższe stawki niż za pracę w dni powszednie. W stanowisku przesłanym do minister Elżbiety Rafalskiej przewodniczący OPZZ Mazowsze, Piotr Szumlewicz pisał: „Są zawody, w których praca w niedziele jest konieczna, są też osoby, które z różnych przyczyn chcą pracować w tym dniu tygodnia. Naszym zdaniem warto wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom i wypłacić im godny ekwiwalent za to, że niedziele spędzają w pracy. Dlatego zwracamy się do Pani Minister z wnioskiem o podjęcie pilnych prac nad ustawą, która wprowadzi 2,5 razy wyższe wynagrodzenia za pracę w niedziele i święta niż za pracę w dni powszednie. We wszystkich branżach i na terenie całego kraju”.

Odpowiedź na pismo związkowców przesłał wiceminister Stanisław Szwed. Krytycznie odniósł się on do propozycji, pisząc, że „ze względu na zróżnicowaną sytuację finansową pracodawców na polskim rynku pracy wprowadzenie proponowanej regulacji jako powszechnie obowiązującej mogłoby doprowadzić do pogorszenia sytuacji materialnej wielu pracodawców, których organizacja pracy wymaga wykonywania przez pracowników pracy w niedzielę i święta”. Wiceminister przywołał jedynie obecnie obowiązujące przepisy, zgodnie z którymi za pracę wykonywaną w niedzielę przysługuje dzień wolny w innym dniu tygodnia, a gdy jest to dodatkowy dzień pracy, pracownikom należą się środki za nadgodziny.

Agnieszka Mrozik

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.