"Bezwarunkowy dochód podstawowy" Macieja Szlindera lewicową książką 2018 roku

[2019-01-17 01:04:45]

Czytelnicy lewica.pl wybrali książkę 2018 roku. W tegorocznej sondzie wzięło udział ponad 500 osób.

Najwięcej, bo aż 29,5% głosów otrzymała książka Macieja Szlindera "Bezwarunkowy dochód podstawowy. Rewolucyjna reforma społeczeństwa XXI wieku", wydana przez PWN. Drugie miejsce zajęła książka redaktora lewica.pl, Piotra Ciszewskiego "Dąbrowszczacy. Na świecie szanowani, w Polsce poniżani", wydana przez Oratio Recta. Zdobyła ona 17,6% głosów. Na trzecim miejscu znalazła się książka Marka Szymaniaka "Urobieni. Reportaże o pracy", wydana przez Wydawnictwo Czarne. Na nią zagłosowało 10,6% czytelników.

Wszystkim autorom gratulujemy świetnych książek, a czytelnikom życzymy owocnej, inspirującej lektury!

Piotr Szumlewicz

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.