Zieloni przyłączają się do Koalicji Europejskiej

[2019-02-17 19:00:46]

Tuż po tym, jak do Koalicji Europejskiej zdecydował się przyłączyć Sojusz Lewicy Demokratycznej, swoją decyzję w tej sprawie podjęli Zieloni.

Współprzewodniczący Zielonych Marek Kossakowski, poinformował, że Rada Krajowa partii zdecydowała, że w najbliższych wyborach wystartuje w szerokiej koalicji proeuropejskiej wspólnie z Platformą Obywatelską, Polskim Stronnictwem Ludowym, Sojuszem Lewicy Demokratycznej i Nowoczesną.

W wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2014 r. Zieloni utworzyli w pięciu okręgach wyborczych własny komitet, z którego startowali m.in. kandydaci Partii Kobiet, PPS i Młodych Socjalistów.

W wyborach do Sejmu w 2015 r. weszli w skład Zjednoczonej Lewicy, razem z SLD, Twoim Ruchem, Unią Pracy i PPS.

Z kolei w ostatnich wyborach samorządowych, jesienią 2018 r., Zieloni wystawili listy wyborcze do sejmików w całym kraju. Wchodzili też w lokalne koalicje, m.in. w Warszawie, gdzie wspólnie z partią Razem, Inicjatywą Polską i Wolnym Miastem Warszawa popierali kandydaturę Jana Śpiewaka na prezydenta stolicy.

Na początku lutego br. siedmioro byłych premierów, były szef MSZ, były marszałek Sejmu oraz szef PO Grzegorz Schetyna podpisali deklarację dotyczącą powołania Koalicji Europejskiej. Politycy wzywają do utworzenia szerokiego porozumienia i wystawienia wspólnej opozycyjnej listy w majowych wyborach do Parlamentu Europejskiego.

wch

8 kwietnia:

1917 - W Charkowie odbył się I zjazd polskich organizacji socjalistycznych w Rosji; działały do września 1917 r.

1970 - Izraelskie samoloty wojskowe zbombardowały egipską miejscowość Bahr el-Baqar, zabijając w tamtejszej szkole 46 dzieci i raniąc ponad 50.

1973 - W Mougins we Francji zmarł Pablo Picasso, wybitny malarz hiszpański, twórca m.in. "Guerniki", członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1985 - Indie wytoczyły proces amerykańskiej kompanii Union Carbide, odpowiedzialnej za katastrofę przemysłową w Bhopalu, w której zginęło ponad 3 tys. osób.

2003 - Amerykański czołg ostrzelał hotel Palestyna w Bagdadzie, gdzie byli zakwaterowani zagraniczni korespondenci. Zginął dziennikarz agencji Reutera T. Prociuk, a 4 innych zostało rannych.

2005 - W Szefaram dezerter z armii izraelskiej Eden Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów (2 chrześcijan i 2 muzułmanów) i raniąc 22 innych.

2008 - W Warszawie zmarł Ludwik Hass, historyk, znawca wolnomularstwa, działacz trockistowski.