Lewicowa koalicja do Parlamentu Europejskiego: Razem, UP i RSS (akt.)

[2019-02-25 12:33:09]

W skład koalicji pod nazwą Lewica Razem weszły: partia Razem, Unia Pracy i Ruch Sprawiedliwości Społecznej. Umowa koalicyjna została podpisana w poniedziałek, oficjalnie została ogłoszona dopiero w czwartek 28 lutego.

Razem prowadziło negocjacje nt. wspólnej startu z ruchem Roberta Biedronia. Negocjacje zostały jednak zerwane. Za jedynkę na liście Wiosna domagała się bowiem prawie miliona złotych, przy czym oferta ta nie obejmowała Zandberga. Na czas kampanii wyborczej ukryty miał być również szyld partii Razem.

Unia Pracy należała przez ostatnie lata do partii blisko współpracujących z Sojuszem Lewicy Demokratycznej. Jeszcze w zeszłorocznych wyborach samorządowych jej przedstawiciele współtworzyli komitet SLD Lewica Razem.

Udział w rozmowach o budowie lewicowej koalicji do PE z Partią Razem, UP i RSS deklarowała też na początku stycznia Polska Partia Socjalistyczna. W lutym Rada Naczelna ugrupowania poinformowała jednak, że PPS nie wystartuje w wyborach europejskich i skupi się na przygotowaniach do jesiennych wyborach parlamentarnych.

W czwartek przedstawiono podstawowe założenia programowe lewicowej koalicji proeuropejskiej: Jesteśmy Europejczykami. Naszym celem jest europejskie państwo dobrobytu. Będziemy dążyć do wprowadzenia w Polsce europejskich płac, europejskich warunków pracy, europejskich emerytur. Naszym priorytetem jest "po pierwsze człowiek". Odrzucamy skłócanie Polski z sąsiadami, szukamy sojuszników w Europie, a nie za oceanem. Będziemy dążyć do wprowadzenia europejskich usług społecznych: prawdziwie bezpłatnej edukacji, dobrze funkcjonującej bezpłatnej służby zdrowia, bezpłatnych leków na receptę. Przywrócimy społeczeństwu poczucie bezpieczeństwa na ulicy .

Koalicyjne listy wyborcze będą otwierać: w okręgu warszawskim - Adrian Zandberg, w okręgu poznańskim - Waldemar Witkowski (przewodniczący UP), w okręgu łódzkim - Piotr Ikonowicz (RSS), w okręgu wrocławskim - Marcelina Zawisza, w okręgu katowickim - Maciej Konieczny, w okręgu krakowskim - Jan Orkisz ( były poseł UP).

wch

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.