Lewicowa koalicja do Parlamentu Europejskiego: Razem, UP i RSS (akt.)

[2019-02-25 12:33:09]

W skład koalicji pod nazwą Lewica Razem weszły: partia Razem, Unia Pracy i Ruch Sprawiedliwości Społecznej. Umowa koalicyjna została podpisana w poniedziałek, oficjalnie została ogłoszona dopiero w czwartek 28 lutego.

Razem prowadziło negocjacje nt. wspólnej startu z ruchem Roberta Biedronia. Negocjacje zostały jednak zerwane. Za jedynkę na liście Wiosna domagała się bowiem prawie miliona złotych, przy czym oferta ta nie obejmowała Zandberga. Na czas kampanii wyborczej ukryty miał być również szyld partii Razem.

Unia Pracy należała przez ostatnie lata do partii blisko współpracujących z Sojuszem Lewicy Demokratycznej. Jeszcze w zeszłorocznych wyborach samorządowych jej przedstawiciele współtworzyli komitet SLD Lewica Razem.

Udział w rozmowach o budowie lewicowej koalicji do PE z Partią Razem, UP i RSS deklarowała też na początku stycznia Polska Partia Socjalistyczna. W lutym Rada Naczelna ugrupowania poinformowała jednak, że PPS nie wystartuje w wyborach europejskich i skupi się na przygotowaniach do jesiennych wyborach parlamentarnych.

W czwartek przedstawiono podstawowe założenia programowe lewicowej koalicji proeuropejskiej: Jesteśmy Europejczykami. Naszym celem jest europejskie państwo dobrobytu. Będziemy dążyć do wprowadzenia w Polsce europejskich płac, europejskich warunków pracy, europejskich emerytur. Naszym priorytetem jest "po pierwsze człowiek". Odrzucamy skłócanie Polski z sąsiadami, szukamy sojuszników w Europie, a nie za oceanem. Będziemy dążyć do wprowadzenia europejskich usług społecznych: prawdziwie bezpłatnej edukacji, dobrze funkcjonującej bezpłatnej służby zdrowia, bezpłatnych leków na receptę. Przywrócimy społeczeństwu poczucie bezpieczeństwa na ulicy .

Koalicyjne listy wyborcze będą otwierać: w okręgu warszawskim - Adrian Zandberg, w okręgu poznańskim - Waldemar Witkowski (przewodniczący UP), w okręgu łódzkim - Piotr Ikonowicz (RSS), w okręgu wrocławskim - Marcelina Zawisza, w okręgu katowickim - Maciej Konieczny, w okręgu krakowskim - Jan Orkisz ( były poseł UP).

wch

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

16 czerwca:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.