Słowacja: Pierwsza tura wyborów prezydenckich. Wygrana Zuzany Čaputovej

[2019-03-17 08:09:30]

Zuzana Čaputová wygrała pierwszą turę wyborów prezydenckich na Słowacji - poinformował po przeliczeniu wszystkich głosów Urząd Statystyczny. Otrzymała ona 40,57 proc. głosów i drugiej turze zmierzy się z Marošem Šefčovičem, którego poparło 18,66 proc. wyborców.

Trzecie i czwarte miejsce zajęli skrajnie prawicowi kandydaci. Sędzia Sądu Najwyższego i jego były przewodniczący Štefan Harabin zdobył 14,34 proc. głosów, a lidera antyeuropejskiej i antymigranckiej Partii Ludowej Nasza Słowacja poparło Marian Kotleba - 10,39 proc.

Čaputová wygrała aż w 71 okręgach, Šefčovič w siedmiu, w północnej części kraju, zaś Harabin w jednym (Svidnik).

Frekwencja wyniosła 48,74 proc. Druga tura wyborów prezydenckich odbędzie się 30 marca.

Čaputová, prawniczka, wiceprzewodnicząca pozaparlamentarnej liberalnej partii Progresywna Słowacja, podziękowała swoim wyborcom nie tylko w języku słowackim, ale także w językach głównych mniejszości narodowych i etnicznych na Słowacji: po węgiersku, rusińsku i romsku.

O swoim konkurencie w drugiej turze powiedziała, że reprezentuje inne polityczne ugrupowanie, inne poglądy i rozwiązania. Uważam go za polityka, który w zasadzie trzyma się faktów – powiedziała Čaputová i dodała, że cieszy się, że nie będą musieli walczyć z ekstremą.

Podkreśliła, że chciałaby dotrzeć także do wyborców Štefana Harabina. Łączy nas podobna diagnoza stanu społeczeństwa. Ich wybory często są wynikiem niezadowolenia i frustracji. Na poziomie przyczyn i diagnozy może być miedzy nami znak równości, ale postaram się zaproponować im inne rozwiązania – mówiła.

Zapowiedziała, że przed drugą turą nie zamierza zmieniać strategii. Moją strategią była dotąd szczerość i autentyzm - podkreśliła i dodała, że działa w sposób, który nie polaryzuje a łączy.

Maroš Šefčovič, niezależny kandydat popierany przez socjaldemokratyczną partię SMER-SD wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej, podsumowując pierwszą i zapowiadając kampanię przed drugą turą, powiedział, że nie zamierza walczyć ze złem (co deklarowała Čaputová) i nie chce dzielić ludzi na dobrych i złych.

Od jutra zaczynamy od nowa. Zrobię wszystko, aby dotrzeć do większości wyborców i zostać prezydentem – zapowiedział Przekonywał, że chce być prezydentem z ludzką twarzą i dotrzeć do wyborców silnym programem socjalnym oraz podkreślaniem tradycyjnych wartości chrześcijańskich.

To, co będziecie ode mnie słyszeć w nadchodzących dniach, to podkreślanie, jakim krajem Słowacja będzie, jak się będzie rozwijać - powiedział Šefčovič.

Podkreślano, że łączny wynik skrajnie prawicowych kandydatów jest lepszy od rezultatu Šefčoviča, ale mimo zbliżonych elektoratów, kandydaci ci nie porozumieli się.

Podczas nocy wyborczej Harabin zarzucił Kotlebie, że dzięki niemu do drugiej tury dostał się Šefčovič. Zwyciężyły likwidacja tradycyjnej rodziny, bazy i obce wojska na terenie Słowacji i w zasadzie zanik państwa – mówił Harabin, zapowiadając, że wygra kolejne wybory prezydenckie.

wch

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).