Nowe władze PPS

[2019-03-27 17:57:30]

Rada Naczelna Polskiej Partii Socjalistyczna, wybrana na XLIII Kongresie PPS zebrała się 16 marca na pierwszym posiedzeniu. Wybrano przewodniczącego RN tow. Wojciecha Koniecznego, delegata z wojewódzkiej Rady PPS Śląsk. Przewodniczącym CKW wybrano tow. Marcina Klosa także ze Śląska. Przewodniczącą CKR została tow. Sabina Bakus z wojewódzkiej Rady PPS Mazowsze. Wybrano także członków Prezydium RN, CKW i Sądu Partyjnego.

Nowy przewodniczący w swoim wystąpieniu nakreślił swoją wizję rozwoju Partii: Kongres okazał się przełomowy. Nowa Rada Naczelna odmieniła Partię. Dokonała się zmiana pokoleniowa i mentalna. Nowe kierownictwo jest skierowane na przyszłość, na rozwój i rozbudowę struktur. Partia pozostaje ideową, będzie kontynuatorką najlepszych tradycji polskiej lewicy. Nowa PPS ma otwartą kartę, jest gotowa do współpracy z całą lewą stroną świata polityki. Nastawiamy się na aktywną działalność, chcemy przyciągać ludzi młodych, być nową jakością scalającą rozdrobnioną polską lewicę. To nasze zadanie, wynikające z odpowiedzialności i tradycji. Chodźcie z nami, zapraszamy do współpracy!

pp

Na zdjęciu Wojciech Konieczny, fot. Facebook.

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.