Lewica Razem zbiera podpisy do Europarlamentu

[2019-03-29 22:49:15]

Trwa zbiórka podpisów na listę Lewica Razem do Europarlamentu. Każda osoba, która chce wesprzeć koalicję, może złożyć swój podpis do 16 kwietnia lub zaangażować się w pomoc przy zbieraniu podpisów.

Koalicja startuje w wyborach europejskich jako Koalicyjny Komitet Wyborczy Lewica Razem – Razem, Unia Pracy, RSS. Żeby zarejestrować listy wyborcze w całym kraju, do 16 kwietnia należy zebrać w większości okręgów wyborczych po 10 000 ważnych podpisów.

Działacze zachęcają do zaangażowania się w pomoc przy zbieraniu podpisów. Na stronie http://partiarazem.pl/podpisy-europa/ można znaleźć krótki poradnik jak zaangażować się w pomoc lewicowej koalicji. Bezpośrednio na stronie można też pobrać karty do zbierania podpisów. Warto jednak uprzednio skontaktować się z koordynatorami. Ich dane podajemy poniżej:

Dolnośląskie – Krzysztof Markowski, tel. 531 901 810
Łódzkie – Michał Rachalewski, tel. 534 877 549
Małopolskie – Ewa Kwiecień, tel. 533 405 637
Warszawa – Mateusz Dobrowolski, tel. 533 251 626
Opolskie – Iwona Gałązka, tel. 570 177 410
Pomorskie – Łukasz Kowalczuk, tel. 530 661 431
Śląskie – Barbara Slania, tel. 570 150 002
Świętokrzyskie – Alicja Lisiak, tel. 570 170 724
Wielkopolskie – Przemysław Czechanowski, 534 067 660

Więcej informacji o koalicji można też znaleźć na stronach:

Ruch Sprawiedliwości Społecznej,
Unii Pracy

Przypominamy, że kandydatki i kandydaci lewicy startują też z innych list, w tym z listy partii Wiosna oraz jako Zieloni i SLD z listy Koalicji Europejskiej.

Bartłomiej Zindulski

30 maja:

1434 - Klęska taborytów w bitwie pod Lipanami. Taboryci żądali zniesienia prywatnej własności, wprowadzenia wspólnoty majątkowej i równości wszystkich wobec prawa.

1814 - Urodził się Michaił Bakunin, rosyjski myśliciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

1915 - W Warszawie urodziła się Maria Jaszczukowa (panieńskie nazwisko Guzicka), działaczka społeczna, posłanka SD, w 1956 roku sprawozdawczyni ustawy o warunkach przerywania ciąży, liberalizującej prawo aborcyjne w Polsce.

1925 - W Chinach powstał Ruch 30 Maja, antyimperialistyczny ruch robotniczy i studencki w 1925 roku, domagający się praw pracowniczych oraz wolności obywatelskich

1926 - Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Parii Socjalistycznej, ujawnił w parlamencie fałszerstwa wyborcze partii faszystowskiej.

1968 - W reakcji na protesty studenckie zachodnioniemiecki Bundestag uchwalił ustawy wyjątkowe, ograniczające wolności obywatelskie i umożliwiające władzy skuteczniejszą walkę z demonstrantami.

2008 - Podczas konferencji w Dublinie 111 państw poparło zakaz używania bomb kasetowych. Polska wstrzymała się od głosu.