Algieria: Buteflika zrezygnował (akt.)

[2019-04-02 22:48:35]

Prezydent Algierii Abdelaziz Buteflika złożył rezygnację z urzędu - podała 2 kwietnia agencja prasowa APS. Pełniącym obowiązki prezydenta został tymczasowo przewodniczący Rady Narodów (wyższej izby parlamentu) Abdelkader Bensalah, który ma 90 dni na przeprowadzenie wyborów prezydenckich.

Wcześniej szef sztabu algierskiej armii Ahmed Gaed Salah zażądał od lokalnego odpowiednika Trybunału Konstytucyjnego uznania chorego, 82-letniego Butefliki za niezdolnego do pełnienia swojej funkcji. Przewiduje to Konstytucja Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

Buteflika rządził krajem od 1999 r. W 2013 doznał udaru i od tamtej pory rzadko pokazywał się publicznie. Gdy w lutym zapowiedział, że zamierza ubiegać się o piątą kadencję w planowanych pierwotnie na kwiecień wyborach prezydenckich, w kraju wybuchły trwające aż do dziś masowe protesty.

Dużą zasługą Butefliki było bez wątpienia przywrócenie pokoju po krwawej wojnie domowej w latach 1991-2002 pomiędzy islamskimi fundamentalistami a algierskim rządem, w której mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi. Jednak protestujący - oprócz tego, że domagali się jego odejścia ze względu na stan zdrowia - zarzucali mu także korupcję, nepotyzm i fatalne zarządzanie gospodarką

wch

Na zdjęciu flaga Algierii, fot. embassyofalgeria-rsa.org

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.