Ukraina: Oficjalne wyniki I tury wyborów prezydenckich

[2019-04-04 13:00:18]

Centralna Komisja Wyborcza przeliczyła wszystkie głosy oddane w pierwszej turze wyborów prezydenckich i w czwartek ogłosiła jej ostateczne wyniki.

Do drugiej tury głosowania przeszli Wołodymyr Zełenski i Petro Poroszenko.

Zełenski uzyskał 30,2 proc. głosów i zajął pierwszą pozycję w większości ukraińskich obwodów. Starający się o reelekcję obecnie urzędujący prezydent otrzymał niemal dwa razy mniej - 15,9 proc. głosów, wygrywając jedynie w centrum Kijowa, rejonach lwowskim, tarnopolskim i winnickim oraz w obwodach zagranicznych (poza Polską).

Trzecie miejsce zajęła była premier Julia Tymoszenko z wynikiem 13,4 proc. poparcia. Na czwartej pozycji znalazł się Jurij Bojko z wynikiem 11,6 proc, który wygrał w rejonie charkowskim, Budziaku i na terenach sąsiadujących z Donbasem.

Piąte miejsce zajął były minister obrony Anatolij Hrycenko (6,9 proc.), szóste były szef Służby Bezpieczeństwa Ukrainy Ihor Smeszko (6 proc.), siódme lider nacjonalistycznej Partii Radykalnej Ołeh Liaszko (5,5 proc.), a ósme były wicepremier z czasów prezydentury Wiktora Janukowycza Ołeksandr Wiłkuł (4,15 proc.), zaś dopiero dziewiąte Rusłan Koszułynski z nacjonalistycznej partii Swoboda (1,6) proc.

Pozostałych 30 kandydatek i kandydatów nie przekroczyło 1 proc. poparcia.

Frekwencja w wyborach wyniosła 63 proc. Druga tura wyborów odbędzie się 21 kwietnia.

wch

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.