Turcja: Partia Erdoğana traci władzę w metropoliach

[2019-04-04 18:26:56]

W wyborach lokalnych rządząca Turcją Partia Sprawiedliwości i Rozwoju (AKP) odniosła zwycięstwo, jednak straciła władzę w 8 z 12 największych miast, w tym w Stambule i Ankarze. Kandydaci opozycji na merów tych dwóch miast wygrali po raz pierwszy od ćwierć wieku.

31 marca AKP uzyskała 44,31 proc. głosów, a opozycyjna, socjaldemokratyczna Republikańska Partia Ludowa (CHP) – 30,11 proc. Dalej uplasowały się Dobra Partia (IP, współpracująca z CHP) z wynikiem 7,35 proc., Partia Ruchu Nacjonalistycznego (MHP, w sojuszu z AKP) – 7,31 proc., natomiast lewicowa, prokurdyjska Demokratyczna Partia Ludów (HDP) uzyskała 4,24 proc. głosów.

Prezydent Recep Tayyip Erdoğan wstępnie uznał wyniki wyborów, jednak strony władze AKP w Stambule wniosły odwołanie do Najwyższej Rady Wyborczej (YSK), wnioskując o ponowne przeliczenie głosów uznanych za nieważne. W sytuacji minimalnej przewagi kandydata CHP decyzja Rady będzie kluczowa dla wyłonienia nowego burmistrza.

Słaby wynik HDP to rezultat tego, że partia po aresztowaniach znacznej części jej kierownictwa oraz izolacji spowodowanej zarzutami wspierania oskarżanej o terroryzm Partii Pracujących Kurdystanu (PKK), wystawiła swoich kandydatów jedynie na obszarach zamieszkanych w większości przez Kurdów. W pozostałych regionach nie wchodziła w otwarte sojusze z pozostałymi partiami opozycyjnymi. W największym mieście południowo-wschodniej Turcji Diyarbakırze odniosła jednak zwycięstwo.

Misja obserwacyjna Rady Europy uznała te wybory za „wolne, ale niesprawiedliwe” (proces głosowania uznany został za uczciwy, natomiast kampania i warunki, w jakich się one odbyły – nie).

wch

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.