Turcja: Partia Erdoğana traci władzę w metropoliach

[2019-04-04 18:26:56]

W wyborach lokalnych rządząca Turcją Partia Sprawiedliwości i Rozwoju (AKP) odniosła zwycięstwo, jednak straciła władzę w 8 z 12 największych miast, w tym w Stambule i Ankarze. Kandydaci opozycji na merów tych dwóch miast wygrali po raz pierwszy od ćwierć wieku.

31 marca AKP uzyskała 44,31 proc. głosów, a opozycyjna, socjaldemokratyczna Republikańska Partia Ludowa (CHP) – 30,11 proc. Dalej uplasowały się Dobra Partia (IP, współpracująca z CHP) z wynikiem 7,35 proc., Partia Ruchu Nacjonalistycznego (MHP, w sojuszu z AKP) – 7,31 proc., natomiast lewicowa, prokurdyjska Demokratyczna Partia Ludów (HDP) uzyskała 4,24 proc. głosów.

Prezydent Recep Tayyip Erdoğan wstępnie uznał wyniki wyborów, jednak strony władze AKP w Stambule wniosły odwołanie do Najwyższej Rady Wyborczej (YSK), wnioskując o ponowne przeliczenie głosów uznanych za nieważne. W sytuacji minimalnej przewagi kandydata CHP decyzja Rady będzie kluczowa dla wyłonienia nowego burmistrza.

Słaby wynik HDP to rezultat tego, że partia po aresztowaniach znacznej części jej kierownictwa oraz izolacji spowodowanej zarzutami wspierania oskarżanej o terroryzm Partii Pracujących Kurdystanu (PKK), wystawiła swoich kandydatów jedynie na obszarach zamieszkanych w większości przez Kurdów. W pozostałych regionach nie wchodziła w otwarte sojusze z pozostałymi partiami opozycyjnymi. W największym mieście południowo-wschodniej Turcji Diyarbakırze odniosła jednak zwycięstwo.

Misja obserwacyjna Rady Europy uznała te wybory za „wolne, ale niesprawiedliwe” (proces głosowania uznany został za uczciwy, natomiast kampania i warunki, w jakich się one odbyły – nie).

wch

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lutego:

1929 - Rozpoczął swe obrady II Zjazd OM TUR, który postanowił rozszerzyć masową działalność polityczną organizacji i zwiększyć jej autonomię w łonie TUR.

1935 - W wieku 100 lat zmarł w Warszawie Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1946 - Nosząca znamiona ludobójstwa zbrodnia oddziału Narodowego Zjednoczenia Wojskowego, dokonana w miejscowości Szpaki na Podlasiu, którą spalono i zamordowano 5 jej mieszkańców.

1980 - Prawicowy reżim wojskowy Gwatemali dokonał masakry studentów i chłopów okupujących pokojowo ambasadę Hiszpanii.

1986 - Zmarła Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona Gunnara Myrdala.

1990 - W Bułgarii wprowadzono aborcję na życzenie w pierwszych 12 tygodniach ciąży.

2009 - Jóhanna Sigurðardóttir z socjaldemokratycznego Sojuszu została premierem Islandii.

2011 - Rewolucja w Egipcie: Odbył się tzw. "Marsz Miliona".