Hiszpania: Socjaliści wygrali wybory, ale nie mają większości (akt.)

[2019-04-28 20:02:47]

Hiszpańska Socjalistyczna Partia Robotnicza (PSOE) zwyciężyła w niedzielnych, przedterminowych wyborach parlamentarnych.

Socjaliści uzyskali 26,7 proc. poparcia i 123 mandaty, podczas gdy konserwatyści z Partii Ludowej (PP) 16,7 proc. i 66 mandatów w 350-osobowych Kortezach.

Kolejne miejsca zajęli liberałowie z partii Ciudadanos - 15,9 proc. i 57 mandatów, lewicowcy z Unidos Podemos - 14,3 proc. i 42 mandaty, skrajnie prawicowa, antyimigrancka partia Vox - 10,3 proc. i 24 mandaty, Republikańska Lewica Katalonii (ERC) - 3,9 proc. i 15 mandatów, katalońska lewica En Comú Podem (ECP) - 2,36 proc. i 7 mandatów, liberalne, proniepodległościowe Razem dla Katalonii (JxCat) 1,9 proc. i 7 mandatów, Nacjonalistyczna Partia Basków (EAJ-PNV) - 1,5 proc. i 6 mandatów, baskijska lewica Euskal Herria Bildu (EH Bildu) - 1 proc. i 4 mandaty). Pozostałe 10 mandatów zdobyły mniejsze partie regionalne.

Frekwencja była najlepsza od lat i wyniosła 75,75 proc.

wch

Na zdjęciu tablica wyborcza w Caleta del Sebo, fot. Waldemar Chamala

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.