Hiszpania: Socjaliści wygrali wybory, ale nie mają większości (akt.)

[2019-04-28 20:02:47]

Hiszpańska Socjalistyczna Partia Robotnicza (PSOE) zwyciężyła w niedzielnych, przedterminowych wyborach parlamentarnych.

Socjaliści uzyskali 26,7 proc. poparcia i 123 mandaty, podczas gdy konserwatyści z Partii Ludowej (PP) 16,7 proc. i 66 mandatów w 350-osobowych Kortezach.

Kolejne miejsca zajęli liberałowie z partii Ciudadanos - 15,9 proc. i 57 mandatów, lewicowcy z Unidos Podemos - 14,3 proc. i 42 mandaty, skrajnie prawicowa, antyimigrancka partia Vox - 10,3 proc. i 24 mandaty, Republikańska Lewica Katalonii (ERC) - 3,9 proc. i 15 mandatów, katalońska lewica En Comú Podem (ECP) - 2,36 proc. i 7 mandatów, liberalne, proniepodległościowe Razem dla Katalonii (JxCat) 1,9 proc. i 7 mandatów, Nacjonalistyczna Partia Basków (EAJ-PNV) - 1,5 proc. i 6 mandatów, baskijska lewica Euskal Herria Bildu (EH Bildu) - 1 proc. i 4 mandaty). Pozostałe 10 mandatów zdobyły mniejsze partie regionalne.

Frekwencja była najlepsza od lat i wyniosła 75,75 proc.

wch

Na zdjęciu tablica wyborcza w Caleta del Sebo, fot. Waldemar Chamala

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.