Spadek emisji dwutlenku węgla w UE, wzrost w Polsce

[2019-05-08 21:03:31]

Eurostat szacuje, że w 2018 roku emisja dwutlenku węgla (CO2) w Unii Europejskiej spadła o 2,5%, w porównaniu z rokiem poprzednim.

Według szacunków Eurostatu emisja CO2 spadła w 2018 w 20 państwach członkowskich UE, przy czym najwyższy spadek odnotowano w Portugalii (-9,0%), w Bułgarii (-8,1%), Irlandii (-6,8%), Niemczech (-5,4%), Holandii (-4,6%) i Chorwacji (-4,3%). Wzrost odnotowano w ośmiu państwach członkowskich: na Łotwie (+8,5%), przed Maltą (+6,7%), w Estonii (+4,5%), w Luksemburgu (+3,7%), w Polsce (+3,5%), na Słowacji (+2,4%), w Finlandii (+1,9%) i Litwy (+0,6%).

Emisja CO2 jest ważnym czynnikiem przyczyniającym się do globalnego ocieplenia i stanowi około 80% wszystkich emisji gazów cieplarnianych w UE. Są one uzależnione od takich czynników, jak warunki klimatyczne, wzrost gospodarczy, wielkość populacji, transport i działalność przemysłowa.

Piotr Szumlewicz

13 lipca:

1793 - W Paryżu został zamordowany Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1859 - Urodził się Sidney James Webb, angielski ekonomista i reformator socjalny, członek Towarzystwa Fabiańskiego.

1908 - Po raz pierwszy w igrzyskach olimpijskich wzięły udział kobiety.

1917 - Brazylia: Po zabiciu przez policję anarchistycznego działacza robotniczego rozpoczął się trzydniowy strajk generalny w São Paulo.

1919 - Powołano do życia Komisję Centralną Klasowych Związków Zawodowych będącą największą w Polsce centralą związkową; przewodniczącym Wydziału Wykonawczego został Zygmunt Żuławski.

1949 - Papież Pius XII wydał dekret grożący ekskomuniką katolikom należącym do partii komunistycznej, a nawet z nią współpracujących.

1954 - Zmarła Frida Kahlo, meksykańska malarka o lewicowych poglądach.

2007 - Pielęgniarki zapowiedziały, że w niedzielę 15 lipca zakończą protest przed KPRM i zlikwidują Białe Miasteczko, które powstało 19 czerwca.

2012 - W Warszawie zmarł Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.