Spadek emisji dwutlenku węgla w UE, wzrost w Polsce

[2019-05-08 21:03:31]

Eurostat szacuje, że w 2018 roku emisja dwutlenku węgla (CO2) w Unii Europejskiej spadła o 2,5%, w porównaniu z rokiem poprzednim.

Według szacunków Eurostatu emisja CO2 spadła w 2018 w 20 państwach członkowskich UE, przy czym najwyższy spadek odnotowano w Portugalii (-9,0%), w Bułgarii (-8,1%), Irlandii (-6,8%), Niemczech (-5,4%), Holandii (-4,6%) i Chorwacji (-4,3%). Wzrost odnotowano w ośmiu państwach członkowskich: na Łotwie (+8,5%), przed Maltą (+6,7%), w Estonii (+4,5%), w Luksemburgu (+3,7%), w Polsce (+3,5%), na Słowacji (+2,4%), w Finlandii (+1,9%) i Litwy (+0,6%).

Emisja CO2 jest ważnym czynnikiem przyczyniającym się do globalnego ocieplenia i stanowi około 80% wszystkich emisji gazów cieplarnianych w UE. Są one uzależnione od takich czynników, jak warunki klimatyczne, wzrost gospodarczy, wielkość populacji, transport i działalność przemysłowa.

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

19 sierpnia:

1909 - W Warszawie urodził się Jerzy Andrzejewski, prozaik, publicysta, felietonista, scenarzysta, poseł na Sejm PRL I kadencji, współzałożyciel KOR.

1919 - Centralny Komitet Wykonawczy PPS wydał odezwę wzywającą polską klasę robotniczą do udzielenia I Powstaniu Śląskiemu maksymalnej i wszechstronnej pomocy.

1936 - Hiszpania: Federico García Lorca, hiszpański poeta i dramatopisarz, został zamordowany przez bojówkę Falangi.

1937 - Policja otworzyła ogień do chłopów blokujących drogę w Harcie na Podkarpaciu, zabijając dwóch z nich.

1953 - W zaaranżowanym przez CIA i MI6 przewrocie został obalony premier Iranu M. Mosaddegh. Pełną władze w kraju przejął szach M. R. Pahlavi.

1994 - Sri Lanka: Chandrika Kumaratunga objęła funkcję premiera.