Triumf PiSu w wyborach do Parlamentu Europejskiego, klęska Lewicy Razem (akt.)

[2019-05-27 08:37:13]

Polacy wybrali w niedzielę europarlamentarzystów. Państwowa Komisja Wyborcza opublikowała już oficjalne wyniki wyborów.

Na pierwszym miejscu jest Prawo i Sprawiedliwość, na które oddano 45,38 proc. głosów. Drugie miejsce zajęła Koalicja Europejska z wynikiem 38,47 proc. Trzeci wynik osiągnęła Wiosna, na którą oddano 6,06 proc. głosów.

Poniżej progu wyborczego znalazła się jednak Konfederacja KORWiN, Braun, Liroy, Narodowcy, zdobywając 4,55 proc. głosów. Kukiz’15 uzyskał poparcie na poziomie 3,69 proc., zaś Lewica Razem 1,24 proc. głosów.

Pozostałe komitety wyborcze uzyskały wyniki na poziomie niższym niż 1 proc.

Frekwencja wyniosła 45,68 proc, co stanowi rekord. Nieważnych głosów oddano nieco ponad 112 tys., co stanowi 0,82 proc. całości. To z kolei najmniej w historii.

Mandaty zdobyli m.in: Włodzimierz Cimoszewicz (219.677), Marek Belka (182.517), Bogusław Liberadzki(99.897) i Leszek Miller (48.473), Marek Balt (45.043) z Sojuszu Lewicy Demokratycznej, kandydujący z Koalicji Europejskiej. Wśród kandydatów Zielonych najlepsze wyniki miały Julia Rokicka (9.775), Miłka Stępień (8.874) i Urszula Zielińska (7.783).

Wiosna zdobyła trzy mandaty, które otrzymają: Robert Biedroń (96.388 głosów), Sylwia Spurek(55.306) i Łukasz Kohut(48.473). Startująca z tej samej listy Paulina Piechna-Więckiewicz otrzymała 17.033 głosów.

Wśród kandydatów Lewicy Razem najwięcej głosów uzyskali: Adrian Zandberg (17.108), Piotr Ikonowicz, lider Ruchu Sprawiedliwości Społecznej (10.568), Maciej Konieczny (9.878), Marcelina Zawisza (9.213), Jan Orkisz, wiceprzewodniczący Unii Pracy (7.220) oraz Waldemar Witkowski, przewodniczący UP (7.112).

wch

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.