GUS: Stopa bezrobocia spadła do 5,6%

[2019-05-29 01:01:18]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w kwietniu 2019 r. Wynika z nich, że pod koniec września stopa bezrobocia wyniosła 5,6% i w porównaniu do kwietnia 2018 r. spadła o 0,7 pkt. proc., a w porównaniu do marca 2019 r. spadła o 0,3 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec września zarejestrowanych było 938,3 tys. bezrobotnych, czyli o 104,3 tys. mniej niż rok wcześniej i o 46,5 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W kwietniu bez prawa do zasiłku było 84,0% bezrobotnych, czyli o 1,2 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 9,7%, kujawsko-pomorskim – 8,4% i podkarpackim – 8,3%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,0%, śląskie – 4,2% i małopolskie – 4,5%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,2%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,4% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 19,0%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,3%, powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) i w Warszawie (woj. mazowieckie) – po 1,4%.

Piotr Szumlewicz

9 sierpnia:

1914 - Urodziła się Tove Jansson, fińska pisarka szwedzkojęzyczna, malarka, ilustratorka i rysowniczka komiksowa, znana najbardziej jako autorka książek o Muminkach

1930 - Urodził się Jacques Parizeau, kanadyjski ekonomista i polityk, zwolennik interwencjonizmu, nacjonalizacji i niepodległości Quebecu. Premier Quebecu w latach 1994-96.

1942 - Indie: Mahatma Gandhi został aresztowany przez Brytyjczyków w Bombaju.

1943 - Koło wsi Borów (powiat kraśnicki) oddział NSZ rozstrzelał 26-28 partyzantów Gwardii Ludowej i 4 mieszkańców pobliskich wsi.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Nagasaki, zabijając ok. 75 tys. ludzi.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, działacz związkowy i polityczny, radny miasta Częstochowy, poseł do KRN i Sejmu Ustawodawczego, przeciwnik zjednoczenia PPS i PPR.

1974 - USA: W związku z aferą "Watergate" prezydent R. Nixon podał się do dymisji.