GUS: Stopa bezrobocia spadła do 5,6%

[2019-05-29 01:01:18]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w kwietniu 2019 r. Wynika z nich, że pod koniec września stopa bezrobocia wyniosła 5,6% i w porównaniu do kwietnia 2018 r. spadła o 0,7 pkt. proc., a w porównaniu do marca 2019 r. spadła o 0,3 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec września zarejestrowanych było 938,3 tys. bezrobotnych, czyli o 104,3 tys. mniej niż rok wcześniej i o 46,5 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W kwietniu bez prawa do zasiłku było 84,0% bezrobotnych, czyli o 1,2 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 9,7%, kujawsko-pomorskim – 8,4% i podkarpackim – 8,3%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,0%, śląskie – 4,2% i małopolskie – 4,5%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,2%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,4% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 19,0%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,3%, powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) i w Warszawie (woj. mazowieckie) – po 1,4%.

Piotr Szumlewicz

Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

20 października:

1891 - SPD jako pierwsza partia niemiecka opowiedziała się za prawem wyborczym dla kobiet.

1917 - W Berlinie urodził się Stéphane Hessel, francuski pisarz, dyplomata, działacz ruchu oporu, więzień KL Buchenwald.

1924 - W Warszawie urodził się Jarosław Ładosz, jeden z najwybitniejszych filozofów marksistowskich w Polsce.

1926 - W Elmhurst zmarł Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy, kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1944 - Wojska radzieckie i jugosłowiańscy partyzanci wyzwolili Belgrad spod okupacji hitlerowskiej.

1946 - W Mürzzuschlag urodziła się Elfriede Jelinek, austriacka pisarka, socjalistka i feministka, lauretka literackiej Nagrody Nobla w 2004 roku.

1994 - W Moskwie zmarł Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

2011 - ETA ogłosiła definitywnie zakończenie podejmowania działań zbrojnych.

2012 - Zmarł Paul Kurtz, amerykański filozof, czołowy działacz ruchu wolnomyślicielsko-racjonalistycznego, organizator, wydawca.