Opozycjonista burmistrzem największego miasta Turcji

[2019-06-27 22:59:22]

W Stambule odbyło się zaprzysiężenie nowego burmistrza Ekrema İmamoğlu z opozycyjnej, centrolewicowej Republikańskiej Partii Ludowej (CHP).

Nowego burmistrza czeka w 15-milionowej metropolii niełatwe zadanie. Miasto jest zanieczyszczone, ma problemy z transportem, mieszka w nim ponad pół miliona syryjskich uchodźców. W Stambule występują też duże nierówności społeczne, a wielu młodych mieszkańców nie ma pracy.

W czasie kampanii przedwyborczej İmamoğlu obiecał swoim zwolennikom zająć się wymienionymi kwestiami, lecz nie wiadomo czy uda mu się odnieść sukces, zwłaszcza że Partia Sprawiedliwości i Rozwoju (AKP) Recepa Tayyipa Erdoğana w dalszym ciągu ma większość w radzie miejskiej Stambułu oraz kontroluje 23 z 39 jego dzielnic.

To prawda, że w Radzie Miejskiej Stambułu większość ma AKP, ale planujemy upublicznienie wszystkich narad i głosowań tej Rady. Zobaczymy, czy rzeczywiście zdecydują się w takiej sytuacji blokować nasze propozycje, które będą miały na celu poprawę bytu mieszkańców naszego miasta - powiedział wiceprzewodniczący CHP Oğuz Kaan Salıcı.

Sam İmamoğlu twierdzi, że w ciągu 18 dni, kiedy uprzednio pełnił funkcję burmistrza Stambułu (ze stanowiska tego został usunięty w maju, kiedy Wysoka Rada Wyborcza anulowała wynik marcowych wyborów), zorientował się, że w budżecie Stambułu łatwo będzie mu znaleźć dodatkowy miliard dolarów na pomoc najuboższym, dla których chce zorganizować darmową wodę, chleb i mleko.

Podczas kampanii przedwyborczej dużo chodziliśmy po ulicach Stambułu. İmamoğlu jest bardzo wrażliwy na biedę. Na pewno nie zapomni tego, co zobaczył - powiedział jeden z członków jego sztabu wyborczego. Dodał, że nowy burmistrz jest dobrym organizatorem, czego dowiódł już wtedy gdy kierował jedną z podmiejskich dzielnic. Beylikdüzü była dobrym testem umiejętności İmamoğlu. Tak dobrym, że mimo iż AKP jest tam bardzo silna, teraz burmistrzem jest tam człowiek z CHP. Właśnie dzięki dobrej robocie jaką wykonał tam İmamoğlu - stwierdził.

Nowy burmistrz ma 49 lat. Pochodzi z tradycyjnej muzułmańskiej rodziny. Skończył studia na Uniwersytecie Stambulskim. Początkowo pracował w firmie budowlanej swego ojca Hassana. Do CHP wstąpił w 2008 r. i już rok później został przywódcą jej młodzieżówki.

wch

fot. Wikimedia Commons

Weekend Antykapitalizmu 2022
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115 (blisko stacji metra Ratusz)
11 czerwca (sobota) 14:30 – 12 czerwca (niedziela) 19:30
PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

29 maja:

1861 - Zmarł Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1934 - Bojówka Obozu Narodowo-Radykalnego ostrzelała w Warszawie lokal Komitetu Dzielnicowego PPS na Woli; 7 osób rannych.

1945 - Syria: Francuzi zbombardowali Damaszek.

1958 - Zmarł Juan Ramón Jiménez, poeta hiszpański, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1956; w czasie hiszpańskiej wojny domowej popierał Republikę.

1969 - Argentyna: Rewolta Cordobazo w mieście Cordoba.

1993 - Niemcy: W Solingen w wyniku podpalenia domu dla azylantów spłonęło 5 Turczynek.

1994 - Węgierska Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne.

2010 - Szwajcaria: W Lozannie odbył się kogres założycielski Alternatywnej Lewicy.