Spadek stopy bezrobocia w UE

[2019-07-02 00:03:20]

Eurostat przedstawił dane na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w maju bieżącego roku. Zgodnie z nimi bezrobocie w UE-28 spadło z 6,9% w maju 2018 roku do 6,3% w maju 2019 roku. W kwietniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 6,4%. W strefie euro poziom bezrobocia w maju 2018 roku wynosił 7,5%, a rok wcześniej 8,3%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 2,2%, w Niemczech – 3,1% i w Holandii – 3,3%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 18,1% (dane z marca bieżącego roku), w Hiszpanii – 13,6% i we Włoszech – 9,9%.

W ciągu ostatniego roku w 23 krajach UE odnotowano spadek stopy bezrobocia, w jednym stopa bezrobocia nie zmieniła się, a w czterech nastąpił wzrost liczby bezrobotnych. Największy spadek odnotowano w Grecji (z 20,2% do 18,1% między kwietniem 2018 i kwietniem 2019 r.), w Hiszpanii (z 15,4% do 13,6%) i na Cyprze (z 8,3% do 6,5%). Stopa bezrobocia nie zmieniła się w Austrii, a wzrosła w Szwecji, Danii, Polsce i Luksemburgu.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 15,1% do 14,3%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej było w Niemczech – 5,1%, w Holandii – 6,3% i w Czechach – 7,1%, a najwięcej w Grecji – 40,4% (w marcu), w Hiszpanii – 31,7% oraz we Włoszech – 30,5%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od maja 2018 roku do maja 2019 roku spadło z 6,6% do 6,1%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 7,1% do 6,6%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W maju bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 3,6% (rok wcześniej 3,8%).

Piotr Szumlewicz

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

17 października:

1760 - Urodził się Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1908 - Urodził się Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô).

1928 - Rozłam w PPS - powstała prorządowa PPS dawna Frakcja Rewolucyjna.

1938 - W Amsterdamie na emigracji politycznej zmarł Karol Kautsky, czołowy ideolog niemieckiej socjaldemokracji; przywódca marksistowskiego centrum.

1959 - Urodziła się Ameenah Gurib-Fakim, maurytyjska polityczka, w latach 2015-2018 prezydent Mauritiusa.

1961 - Paryska policja dokonała masakry protestujących Algierczyków, zginęło od 50 do 200 osób.

1997 - Ekshumowane w Boliwii i przewiezione na Kubę zwłoki Ernesto „Che” Guevary pochowano w jego mauzoleum w mieście Santa Clara.

2017 - Zdominowane przez Kurdów Syryjskie Siły Demokratyczne zdobyły okupowaną przez islamistów Rakkę na północy kraju.