Hiszpania: Mieszkańcy Madrytu w obronie czystości powietrza (akt.)

[2019-07-04 23:37:47]

60 tysięcy ludzi wyszło na ulice Madrytu 29 czerwca, by bronić Madrid Central, który jest obszarem o niskiej emisji, ograniczającym zanieczyszczenia powietrza w stolicy Hiszpanii.

Plan Madrid Central został zainicjowany przez poprzedniego burmistrza Madrytu Manuelę Carmenę i jej lewicową platformę wyborczą Más Madrid. Został jednak wstrzymany przez nowy, prawicowy rząd Partii Ludowej (PP)i jego koalicjantów.

Zanieczyszczenie jest jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych w dzisiejszych czasach - powiedział podczas marszu emeryt Mariano Sánchez Bayle. Jest odpowiedzialny za 5000 przedwczesnych zgonów w Madrycie każdego roku. Musimy wyjść na ulicę, by bronić ludzi .

Od czasu wprowadzenia programu dla 472-hektarowego centrum miasta przestały być dostępne dla ruchu drogowego, z wyjątkiem lokalnych mieszkańców i transportu publicznego. Okazało się, że w konsekwencji wprowadzonego 7 miesięcy temu zakazu poziom zanieczyszczeń powietrza w Madrycie spadł do rekordowo niskich poziomów. W maju 14 z 24 stacji monitorujących w stolicy Hiszpanii odnotowało np. najniższy poziom tlenków azotu w ciągu dekady.

*

Protest mieszkańców doprowadził do przywrócenia strefy czystego transportu i powtórnego zamknięcia centrum miasta dla pojazdów spalinowych, zwłaszcza tych z silnikami diesla.

Sąd zakwestionował decyzję prawicowych władz Madrytu i pięć dni później nakazał jej odwołanie.

Podobne zakazy dla aut obowiązują w innych miastach Europy, m.in. Londynie, Mediolanie i Sztokholmie.

oas, ce

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

17 października:

1760 - Urodził się Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1908 - Urodził się Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô).

1928 - Rozłam w PPS - powstała prorządowa PPS dawna Frakcja Rewolucyjna.

1938 - W Amsterdamie na emigracji politycznej zmarł Karol Kautsky, czołowy ideolog niemieckiej socjaldemokracji; przywódca marksistowskiego centrum.

1959 - Urodziła się Ameenah Gurib-Fakim, maurytyjska polityczka, w latach 2015-2018 prezydent Mauritiusa.

1961 - Paryska policja dokonała masakry protestujących Algierczyków, zginęło od 50 do 200 osób.

1997 - Ekshumowane w Boliwii i przewiezione na Kubę zwłoki Ernesto „Che” Guevary pochowano w jego mauzoleum w mieście Santa Clara.

2017 - Zdominowane przez Kurdów Syryjskie Siły Demokratyczne zdobyły okupowaną przez islamistów Rakkę na północy kraju.