Grecja: Porażka Syrizy w wyborach, MeRA25 w parlamencie

[2019-07-09 09:32:21]

W niedzielę w Grecji odbyły się przedterminowe wybory parlamentarne. Wygrała je liberalno-konserwatywna Nowa Demokracja.

Będącą do tej pory w opozycji Nową Demokrację poparło 39,85 proc. wyborców. Rządząca do tej pory Grecją lewicowa Syriza zajęła drugie miejsce z wynikiem 31,53 proc. Trzecie miejsce z 8,10 proc. poparcia przypadło centrolewicowej koalicji Ruch na rzecz Zmiany (KINAL), tworzonej gł. przez partię PASOK. Czwartą pozycję zajęła Komunistyczna Partia Grecji (KKE) z 5,30 proc., a czwarte nacjonalistyczne Greckie Rozwiązanie z 3,70 proc.

Do parlamentu wejdzie też po raz pierwszy 9 posłów lewicowej partii MeRA25 Yanisa Varoufakisa, która otrzymało 3,44 proc. głosów.

Trzyprocentowego progu wyborczego nie przekroczyło tym razem neofaszystowskie ugrupowanie Złoty Świt z 2,93 proc. głosów.

Frekwencja - jak na Grecję - była niewysoka i wyniosła 57,92 proc. uprawnionych do głosowania.

Nowa Demokracja zdobyła 158 miejsc w 300-osobowym parlamencie, z uwagi na grecki system wyborczy, który przewiduje dodatkowa premię dla zwycięskiej partii w postaci 50 mandatów ekstra. Pozwoli jej to na samodzielne sprawowanie władzy.

Nowym premierem Grecji premierem Grecji ma zostać lider ND, Kyriakos Mitsotakis. Ma 49 lat, jest synem byłego premiera Konstantinosa Mitsotakisa i absolwentem uniwersytetów Harvarda, Stanforda i Harvard Business School. Dajcie mi 12 miesięcy, a przekonam rynki finansowe, że Grecja może się zmienić i to bez cięć socjalnych i obniżania emerytur (...) Będziemy pracować ciężko, by zmienić kraj – obiecywał, wzywając do powrotu Greków, którzy w skutek kryzysu 2008 wyemigrowali z kraju. Szacuje się, że jest to ponad 2 mln osób.

Greckie społeczeństwo jest wyraźnie zmęczone polityką oszczędnościową narzuconą Grecji przez Unie Europejską. Dla premiera Alexisa Tsiprasa wybory miały być sprawdzianem, czy jego polityka kompromisu między drastycznymi oszczędnościami a lewicową retoryką i obietnicami ochrony najsłabszych zdała egzamin. Politykę oszczędności - w zamian za pożyczki w wysokości 256 mld euro - narzuciły Grecji Komisja Europejska, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.

wch

Ekologiczna katastrofa: Wrocław - Polska - Europa - świat
Wrocław, "Tajne Komplety", Przejście Garncarskie 2
24.10.2019 godz. 17.30.
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

23 października:

1915 - 25 tysięcy kobiet na ulicach Nowego Jorku domagało się przyznania praw wyborczych.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej dokonał zamachu na Bar Podlaski w Warszawie, zabijając 18 hitlerowców.

1944 - Założono Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

1956 - Początek powstania na Węgrzech.