Grecja: Porażka Syrizy w wyborach, MeRA25 w parlamencie

[2019-07-09 09:32:21]

W niedzielę w Grecji odbyły się przedterminowe wybory parlamentarne. Wygrała je liberalno-konserwatywna Nowa Demokracja.

Będącą do tej pory w opozycji Nową Demokrację poparło 39,85 proc. wyborców. Rządząca do tej pory Grecją lewicowa Syriza zajęła drugie miejsce z wynikiem 31,53 proc. Trzecie miejsce z 8,10 proc. poparcia przypadło centrolewicowej koalicji Ruch na rzecz Zmiany (KINAL), tworzonej gł. przez partię PASOK. Czwartą pozycję zajęła Komunistyczna Partia Grecji (KKE) z 5,30 proc., a czwarte nacjonalistyczne Greckie Rozwiązanie z 3,70 proc.

Do parlamentu wejdzie też po raz pierwszy 9 posłów lewicowej partii MeRA25 Yanisa Varoufakisa, która otrzymało 3,44 proc. głosów.

Trzyprocentowego progu wyborczego nie przekroczyło tym razem neofaszystowskie ugrupowanie Złoty Świt z 2,93 proc. głosów.

Frekwencja - jak na Grecję - była niewysoka i wyniosła 57,92 proc. uprawnionych do głosowania.

Nowa Demokracja zdobyła 158 miejsc w 300-osobowym parlamencie, z uwagi na grecki system wyborczy, który przewiduje dodatkowa premię dla zwycięskiej partii w postaci 50 mandatów ekstra. Pozwoli jej to na samodzielne sprawowanie władzy.

Nowym premierem Grecji premierem Grecji ma zostać lider ND, Kyriakos Mitsotakis. Ma 49 lat, jest synem byłego premiera Konstantinosa Mitsotakisa i absolwentem uniwersytetów Harvarda, Stanforda i Harvard Business School. Dajcie mi 12 miesięcy, a przekonam rynki finansowe, że Grecja może się zmienić i to bez cięć socjalnych i obniżania emerytur (...) Będziemy pracować ciężko, by zmienić kraj – obiecywał, wzywając do powrotu Greków, którzy w skutek kryzysu 2008 wyemigrowali z kraju. Szacuje się, że jest to ponad 2 mln osób.

Greckie społeczeństwo jest wyraźnie zmęczone polityką oszczędnościową narzuconą Grecji przez Unie Europejską. Dla premiera Alexisa Tsiprasa wybory miały być sprawdzianem, czy jego polityka kompromisu między drastycznymi oszczędnościami a lewicową retoryką i obietnicami ochrony najsłabszych zdała egzamin. Politykę oszczędności - w zamian za pożyczki w wysokości 256 mld euro - narzuciły Grecji Komisja Europejska, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.

wch

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Arouet, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - USA: masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.