Główne partie lewicowe zapowiadają wspólne listy wyborcze

[2019-07-19 12:57:00]

Liderzy największych partii centrolewicowych i lewicowych rozpoczęli w czwartek rozmowy, których celem jest wystawienie wspólnej listy w jesiennych wyborach parlamentarnych. W rozmowach wzięli udział przedstawiciele zwaśnionych do tej pory Sojuszu Lewicy Demokratycznej (Włodzimierz Czarzasty), Wiosny (Robert Biedroń) i Razem (Adrian Zandberg). Przedstawiciele wszystkich ugrupować zapowiedzieli po spotkaniu, że współpraca i dyskusje nad szczegółami będą kontynuowane.

Podczas piątkowej konferencji prasowej ujawniono, że nowy blok wystartuje w wyborach pod nazwą Lewica. Dogadaliśmy się po to, by wygrać z PiS-em. Chcemy przedstawić wizję lewicową Polkom i Polakom. Zapraszamy do współpracy wszystkie lewicowe partie, stowarzyszenia, organizacje kobiece, fundacje i ruchy miejskie, które będą chciały z nami współpracować - mówił podczas konferencji Czarzasty. Zrobiliśmy potężny krok naprzód. Od dzisiaj ruszamy z konkretnym pracami. Jutro powołujemy wspólny sztab. Tak, jak wszyscy tutaj stoimy, chcemy jednego, chcemy zbudować w Polsce państwo dobrobytu - dodał Zandberg.

Do porozumienia doszło po tym, jak szef PO Grzegorz Schetyna wykluczył w ostatnich dniach dalszą obecność SLD i PSL w ramach Koalicji Obywatelskiej skupionej wokół Platformy Obywatelskiej.

W wydanym wczoraj komunikacie prasowym, Partia Zieloni także wyraziła zainteresowanie potencjalnym przyłączeniem się do tworzącej się koalicji lewicy, zastrzegając jednak, że nie wyklucza pozostania podmiotem Koalicji Obywatelskiej.

Krzysztof Kobrzak

DLACZEGO SOCJALIŚCI SĄ ZA ŚWIATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 października (środa), godz. 18.30

20 października:

1891 - SPD jako pierwsza partia niemiecka opowiedziała się za prawem wyborczym dla kobiet.

1917 - W Berlinie urodził się Stéphane Hessel, francuski pisarz, dyplomata, działacz ruchu oporu, więzień KL Buchenwald.

1924 - W Warszawie urodził się Jarosław Ładosz, jeden z najwybitniejszych filozofów marksistowskich w Polsce.

1926 - W Elmhurst zmarł Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy, kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1944 - Wojska radzieckie i jugosłowiańscy partyzanci wyzwolili Belgrad spod okupacji hitlerowskiej.

1946 - W Mürzzuschlag urodziła się Elfriede Jelinek, austriacka pisarka, socjalistka i feministka, lauretka literackiej Nagrody Nobla w 2004 roku.

1994 - W Moskwie zmarł Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

2011 - ETA ogłosiła definitywnie zakończenie podejmowania działań zbrojnych.

2012 - Zmarł Paul Kurtz, amerykański filozof, czołowy działacz ruchu wolnomyślicielsko-racjonalistycznego, organizator, wydawca.