Główne partie lewicowe zapowiadają wspólne listy wyborcze

[2019-07-19 12:57:00]

Liderzy największych partii centrolewicowych i lewicowych rozpoczęli w czwartek rozmowy, których celem jest wystawienie wspólnej listy w jesiennych wyborach parlamentarnych. W rozmowach wzięli udział przedstawiciele zwaśnionych do tej pory Sojuszu Lewicy Demokratycznej (Włodzimierz Czarzasty), Wiosny (Robert Biedroń) i Razem (Adrian Zandberg). Przedstawiciele wszystkich ugrupować zapowiedzieli po spotkaniu, że współpraca i dyskusje nad szczegółami będą kontynuowane.

Podczas piątkowej konferencji prasowej ujawniono, że nowy blok wystartuje w wyborach pod nazwą Lewica. Dogadaliśmy się po to, by wygrać z PiS-em. Chcemy przedstawić wizję lewicową Polkom i Polakom. Zapraszamy do współpracy wszystkie lewicowe partie, stowarzyszenia, organizacje kobiece, fundacje i ruchy miejskie, które będą chciały z nami współpracować - mówił podczas konferencji Czarzasty. Zrobiliśmy potężny krok naprzód. Od dzisiaj ruszamy z konkretnym pracami. Jutro powołujemy wspólny sztab. Tak, jak wszyscy tutaj stoimy, chcemy jednego, chcemy zbudować w Polsce państwo dobrobytu - dodał Zandberg.

Do porozumienia doszło po tym, jak szef PO Grzegorz Schetyna wykluczył w ostatnich dniach dalszą obecność SLD i PSL w ramach Koalicji Obywatelskiej skupionej wokół Platformy Obywatelskiej.

W wydanym wczoraj komunikacie prasowym, Partia Zieloni także wyraziła zainteresowanie potencjalnym przyłączeniem się do tworzącej się koalicji lewicy, zastrzegając jednak, że nie wyklucza pozostania podmiotem Koalicji Obywatelskiej.

Krzysztof Kobrzak

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.