Ruszyło Halo.Radio

[2019-10-01 23:18:17]

1 października ruszyło nowe internetowe medium – Halo.Radio. Ma to być połączenie radia internetowego z transmisją video live programów na Facebooku, YouTube i za pośrednictwem strony internetowej oraz aplikacji już teraz dostępnej na androida i iOS. Z każdej audycji dostępne będą podcasty dla tych, którzy nie mogli wysłuchać jej na żywo. Widzowie i słuchacze będą mogli brać w nich udział, zadając pytania za pośrednictwem mediów społecznościowych, a także poprzez dwie linie telefoniczne łączące ich ze studiem Halo.Radia. Prowadzący mają też rozmawiać z gośćmi oraz na bieżąco odnosić się do tematów proponowanych także przez internautów.

Hasłem medium jest „Halo.Radio. Medium Obywatelskie – pierwsze radio do gadania”. Gospodarze programów mają zapewnioną pełną dowolność w doborze gości, przy czym nie zamierzają zapraszać do Halo.Radia mainstreamowych polityków. Środki na nowe medium pochodzą z publicznie prowadzonej zbiórki na platformie patronite.pl. Głównym pomysłodawcą i twórcą projektu jest Kuba Wątły.

Swoje audycje w Halo.Radio będą mieć między innymi Magdalena Żakowska, Roman Kurkiewicz, Karolina Rogaska, Renata Gluza, Wojciech Krzyżaniak, Tomasz Piątek, Wiktor Bater, Agnieszka Żądło, Natalia Wilk-Sobczak, Maciej Wiśniowski, Marcin Celiński, Jan Śpiewak, Przemysław Witkowski, Tomasz Raczek i Piotr Szumlewicz.

Na początku, Halo.Radio będzie codziennie nadawać 11 godzin programu na żywo: od 7.00 rano do 10.00 z przerwą między 10.00 a 15.00, podczas której będą emitowane powtórki najciekawszych programów z poprzedniego dnia. Od 21.00 do 23.00 dziennikarze oddadzą głos słuchaczom. To pasmo poprowadzą m.in. Tomasz Kowalczuk, Konrad Szołajski i Radosław Masłowski.

Piotr Szumlewicz

30 marca:

1689 - Kazimierz Łyszczyński, filozof, polityk i niezależny myśliciel został stracony na warszawskim Rynku Starego Miasta za ateistyczne przekonania zawarte traktacie De non existentia Dei (O nieistnieniu Boga).

1689 - Kazimierz Łyszczyński został publicznie ścięty na Rynku Starego Miasta w Warszawie za ateizm, a jego zwłoki spalono za miastem.

1925 - W Warszawie powstał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych - związana z PPS centrala polskiego sportu robotniczego.

1928 - Urodził się Robet Badinter, francuski prawnik i polityk; wraz François Mitterandem doprowadził do zniesienia kary śmierci we Francji.

1950 - Zmarł Léon Blum, socjalistyczny polityk francuski, trzykrotny premier Francji w latach 1936-1937, 1938 i 1946-1947.

1952 - W Grecji stracono komunistę Nikosa Belojanisa, czołowego działacza zdelegalizowanej KKE.

2006 - Portia Simpson-Miller z centrolewicowej Ludowej Partii Narodowej została pierwszą kobietą-premierem Jamajki.

2010 - Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz, publicysta, filmoznawca, krytyk filmowy i scenarzysta.

2010 - Zmarł Marcel Szary, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i przedstawiciel załogi w zarządzie poznańskich zakładów Cegielskiego.