Pikieta solidarnościowa z Piotrem Moniuszką pod Pocztą Polską

[2019-10-09 15:44:13]

W dniu dzisiejszym o 12.00 pod siedzibą Poczty Polskiej odbyła się około stuosobowa pikieta przeciwko antypracowniczym działaniom władz Poczty, w tym zwolnieniu dyscyplinarnym przewodniczącego Wolnego Związku Zawodowego Pracowników Poczty Piotra Moniuszki. Demonstracja została zorganizowana przez zorganizowana przez WZZPP i Związkową Alternatywę, a brali w niej udział członkowie Związkowej Alternatywy, pracownicy Poczty, związkowcy ze Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego, jak też przedstawiciele Ruchu Sprawiedliwości Społecznej.

Demonstrację prowadził przewodniczący Związkowej Alternatywy, Piotr Szumlewicz, który mówił o fatalnym sposobie zarządzanie spółek skarbu państwa przez prezesów z nadania partyjnego. Wskazał tu między innymi działania z PLL LOT sprzed kilku miesięcy, odniósł się do antypracowniczych działań prezesa Portów Lotniczych Mariusza Szpikowskiego i mobbingu w Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej. Wskazał, że zwolnienie dyscyplinarne lidera WZPP przez zarząd Poczty to kolejny przykład antyzwiązkowych działań ze strony ważnej spółki skarbu państwa. Zaapelował też o zmiany ustawodawcze, które nie pozwalałaby karać związkowców za krytykę działań firmy, i które zapewniłyby działaczom związkowym realną ochronę przed zwolnieniem z pracy.

Przewodniczący WZZPP, Piotr Moniuszko mówił o patologiach na Poczcie, w tym niskich płacach, rosnącej skali niestandardowego zatrudnienia, układach między zarządem Poczty z OPZZ i Solidarnością. Odczytał też petycję, którą następnie przekazano zarządowi firmy, a która zawierała podstawowe postulaty WZZPP.

Głos zabrała też przewodnicząca Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego oraz wiceprzewodnicząca Związkowej Alternatywy, Monika Żelazik, która zachęcała do solidnych działań wszystkich pracowników Poczty i wskazywała, że członkowie zarządów spółek państwowych powinni z własnych pieniędzy płacić za procesy wywoływane przez nich działaczom związkowej. Na potrzebę solidarności wszystkich pracowników Poczty zwracała też uwagę wiceszefowa ZZPPiL, Agnieszka Szelągowska, która krytykowała obojętność części pracowników wobec antypracowniczych działań władz Poczty. Piotr Ikonowicz zachęcał do radykalizacji protestów na Poczcie i zainicjowania strajku, a jedyna obecna na pikiecie kandydatka do Sejmu, Magdalena Biejat z Lewicy wyraziła solidarność z protestującymi i obiecała, że będzie wspierać pracowników w ich codziennej walce.

Związkowa Alternatywa planuje w najbliższym czasie dalsze działania solidarnościowe z Piotrem Moniuszką.

Agnieszka Mrozik

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.