Wybory parlamentarne w Polsce - 13 października 2019 r. (akt.)

[2019-10-12 13:51:05]

Frekwencja wyborcza prawdopodobnie okaże się najwyższa w III RP, jeśli chodzi o wybory parlamentarne. Nie przebije jednak poziomu wyborów z 1989 roku. Po raz kolejny wyłonia się również geograficzny schemat, w którym najwyższa frekwencja wyborcza jest w dużych miastach lub w niektórych powiatach wiejskich wschodniej, południowej i środkowej Polski. Ma to określone konsekwencje wyborcze dla utrzymującej się przewagi partii ludowo-konserwatywnych i narodowo-katolickich przy dobrych wynikach liberałów gospodarczych. Dość niespodziewanie w powyborczym sondażu IPSOS PiS otrzymał wynik nieco gorszy niż średnia ostatnich sondaży, zaś niewątpliwymi czarnymi końmi wyborów zostały PSL oraz (w mniejszym stopniu) Konfederacja, która, jeśli ostateczne wyniki potwierdzą ten sondaż, znajdzie się w Sejmie. Nieco gorsze wyniki niż prognozowano otrzymał komitet trzech lewicowych partii pod egidą SLD (11,8%). Sondaże najczęściej dawały mu 12,5-13,5% poparcia. Wynik Koalicji Obywatelskiej całkowicie bez zaskoczeń. Zdobycie przewagi opozycji w Senacie może rozpocząć szerszą walkę o przejęcie elektoratu socjalnego z rąk PiS, o ile w Polskę nie uderzy prawdopodobny kryzys gospodarczy.

tr
Wybory parlementarne 13 października 2019 roku przebiegały pod znakiem zwiększonej frekwencji. Frekwencja o godzinie 12.00 wyniosła w skali kraju 18,14 % - podała Państwowa Komisja Wyborcza. W poprzednich wyborach parlamentarnych, w 2015 roku, wynosiła ona 16,47 %.

Potwierdziły to dane o frekwencji z godziny 17.00. Wyniosła ona 45,94 %. Frekwencja ta jest wyższa o 6,97 punktu procentowego niż cztery lata temu. Najwyższą frekwencję odnotowano w województwach mazowieckim, małopolskim i pomorskim. Najniższą zaś tradycyjnie w województwach opolskim i warmińsko-mazurskim.

Zgodnie z przewidywaniami wybory parlamentarne wygrało Prawo i Sprawiedliwość. Sondaż Exit-Poll daje rządzącemu ugrupowaniu 43,6 %. Na drugim miejscu znajduje się Koalicja Obywatelska z 27,4 %. Ostatnie miejsce na podium zajmuje lewicowa koalicja startująca pod barwami SLD. Sondaż daje jej 11,8% głosów. Niespodziewanie dobry wynik odniosło Polskie Stronnictwo Ludowe zasilone wieloma działaczami Ruchu Kukiz'15. Sondaż daje mu aż 9,6 %. Żaden z wcześniejszych sondaży nie przewidywał tak dobrego wyniku ludowców. Na końcu stawki w kolejce do parlamentu znajduje się Konfederacja, sojusz narodowców i korwinistów, który według sondaży otrzymał 6,4 % poparcia.

Szacowana frekwencja wyniosła wg IPSOS 61,1%.

Aktualizacja, 14 października 2019, godzina 18.00

PiS traci większość w Senacie, zdobywając 49 mandatów, opozycja zaś zdobywa przewagę 51 mandatów, w tym 2 senatorów z Lewicy.

Oficjalne wyniki wyborów parlamentarnych 2019 wyglądają następująco (100% komisji):
PiS: 43,59% (235 mandatów)
KO: 27,40% (134 mandaty)
Lewica: 12,56% (49 mandatów)
PSL: 8,55% (30 mandatów)
Konfederacja: 6,81% (11 mandatów)
pozostałe komitety: 1,09% (Mniejszość Niemiecka - 1 mandat).

Tomasz Rysz

8 kwietnia:

1917 - W Charkowie odbył się I zjazd polskich organizacji socjalistycznych w Rosji; działały do września 1917 r.

1970 - Izraelskie samoloty wojskowe zbombardowały egipską miejscowość Bahr el-Baqar, zabijając w tamtejszej szkole 46 dzieci i raniąc ponad 50.

1973 - W Mougins we Francji zmarł Pablo Picasso, wybitny malarz hiszpański, twórca m.in. "Guerniki", członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1985 - Indie wytoczyły proces amerykańskiej kompanii Union Carbide, odpowiedzialnej za katastrofę przemysłową w Bhopalu, w której zginęło ponad 3 tys. osób.

2003 - Amerykański czołg ostrzelał hotel Palestyna w Bagdadzie, gdzie byli zakwaterowani zagraniczni korespondenci. Zginął dziennikarz agencji Reutera T. Prociuk, a 4 innych zostało rannych.

2005 - W Szefaram dezerter z armii izraelskiej Eden Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów (2 chrześcijan i 2 muzułmanów) i raniąc 22 innych.

2008 - W Warszawie zmarł Ludwik Hass, historyk, znawca wolnomularstwa, działacz trockistowski.