Wciąż szybki wzrost cen

[2019-10-16 00:14:08]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu 2019 roku. W stosunku do września 2018 roku ceny wzrosły o 2,6% (nie zmieniły się w stosunku do sierpnia bieżącego roku).

We wrześniu ceny usług były o 4,8% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,3%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,3%, a samej żywności aż o 6,8%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,2%, edukacji – o 4,4%, zdrowia – o 3,9%,. Najbardziej spadły ceny transportu – o 1,7%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił bardzo wysoki wzrost cen warzyw – o 23,9%, cukru – o 23,4%, mięsa wieprzowego – o 12,9% i pieczywa i mąki – po 8,4%, owoców – 8,1%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 29,9%.

Piotr Szumlewicz

4 sierpnia:

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.