Wciąż szybki wzrost cen

[2019-10-16 00:14:08]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu 2019 roku. W stosunku do września 2018 roku ceny wzrosły o 2,6% (nie zmieniły się w stosunku do sierpnia bieżącego roku).

We wrześniu ceny usług były o 4,8% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,3%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,3%, a samej żywności aż o 6,8%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,2%, edukacji – o 4,4%, zdrowia – o 3,9%,. Najbardziej spadły ceny transportu – o 1,7%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił bardzo wysoki wzrost cen warzyw – o 23,9%, cukru – o 23,4%, mięsa wieprzowego – o 12,9% i pieczywa i mąki – po 8,4%, owoców – 8,1%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 29,9%.

Piotr Szumlewicz

30 marca:

1689 - Kazimierz Łyszczyński, filozof, polityk i niezależny myśliciel został stracony na warszawskim Rynku Starego Miasta za ateistyczne przekonania zawarte traktacie De non existentia Dei (O nieistnieniu Boga).

1925 - W Warszawie powstał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych - związana z PPS centrala polskiego sportu robotniczego.

1928 - Urodził się Robet Badinter, francuski prawnik i polityk; wraz François Mitterandem doprowadził do zniesienia kary śmierci we Francji.

1950 - Zmarł Léon Blum, socjalistyczny polityk francuski, trzykrotny premier Francji w latach 1936-1937, 1938 i 1946-1947.

2006 - Portia Simpson-Miller z centrolewicowej Ludowej Partii Narodowej została pierwszą kobietą-premierem Jamajki.

2010 - Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz, publicysta, filmoznawca, krytyk filmowy i scenarzysta.

2010 - Zmarł Marcel Szary, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i przedstawiciel załogi w zarządzie poznańskich zakładów Cegielskiego.

2020 - Zmarł Manolis Glezos, grecki polityk, działacz społeczny, uczestnik antyhitlerowskiego ruchu oporu, pisarz i historyk ruchu oporu, parlamentarzysta krajowy i europejski Syrizy.