Szwajcaria: Sukces Zielonych w wyborach parlamentarnych

[2019-10-21 12:30:49]

Wybory parlamentarne 20 października wygrała rządząca populistyczno-prawicowa Szwajcarska Partia Ludowa, uzyskując jednak wynik o blisko 4 pkt proc. gorszy niż w poprzednich wyborach.

Zwycięska SVP, która w kampanii stawiała na nastroje antyimigracyjne, uzyskała 25,6 proc. głosów, zdobywając 53 mandaty w 200-osobowej Radzie Narodowej, niższej izbie szwajcarskiego parlamentu. To o 12 mniej niż przed czterema laty.

Na drugim i trzecim miejscu, z również nieco gorszymi wynikami niż w 2015 r., uplasowały się Socjaldemokratyczna Partia Szwajcarii (SP) - 16,8 proc. i Wolna Demokratyczna Partia Szwajcarii (FDP-L) - 15,1 proc. Zdobyły one odpowiednio 39 i 29 mandatów, obie tracąc po cztery.

Na czwartą pozycję w parlamencie wysunęła się niespodziewanie Zielona Partia Szwajcarii (GPS), która uzyskała 13,2 proc. głosów i w przyszłym parlamencie będzie miała 28 przedstawicieli, o 17 więcej niż dotychczas.Jednocześnie swój wynik znacząco poprawiła także Zielona Partia Liberalna Szwajcarii (glp), którą poparło 7,8 proc. wyborców. W Radzie Narodowej zasiądzie 16 jej deputowanych.

GPS w tych wyborach pokonali Chrześcijańsko-Demokratyczną Partię Ludową Szwajcarii (CVP), która zdobyła 11,4 proc. głosów i do parlamentu wprowadzi 25 deputowanych.

Ze względu na dobry wynik GPS liczy, że po raz pierwszy będzie miała swojego przedstawiciela w Radzie Federalnej, czyli rządzie Szwajcarii. W tym siedmioosobowym organie prezydentura rotacyjnie przypada kolejno do każdego z członków, zaś decyzje podejmowane są na zasadzie konsensusu. Obecnie SVP, socjaldemokraci i liberałowie mają w niej po dwóch przedstawicieli, a chadecy z CVP - jednego.

Wskazuje się jednak, iż zgodnie ze szwajcarskim zwyczajem politycznym kwestia taka jest brana pod uwagę dopiero wówczas, gdy dana partia odnotowuje znaczący wzrost poparcia w co najmniej dwóch wyborach z rzędu. Przez ostatnie 60 lat krajem rządziły praktycznie te same cztery największe ugrupowania. Zielonych wśród nich nie było.

wch

fot. Wikimedia Commons

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1923 - W Bninie urodziła się Wisława Szymborska, poetka, eseistka i krytyk literacki, tłumacz, felietonistka; członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich i Polskiej Akademii Umiejętności, laureatka literackiej Nagrody Nobla (1996).

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich ludności murzyńskiej w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.