Związkowa Alternatywa sprzeciwia się biskupom mobberom

[2019-10-29 00:32:43]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaoferował wsparcie dla ofiar mobbingu i dyskryminacji ze strony hierarchów kościelnych. W swoim oświadczeniu związkowcy przypomnieli sprawę arcybiskupa Marka Jędraszewskiego, który zwolnił pracownice biura prasowego archidiecezji krakowskiej, w uzasadnieniu zakończenia współpracy wskazując, że są one niezamężne. Na dodatek okazało się, że kuria stosowała umowy cywilnoprawne, w sytuacji, kiedy pracownicy powinni być zatrudnieni na umowę o pracę. Związkowa Alternatywa wskazała też na nagłośnione przez TVN24 naganne praktyki Sławoja Leszka Głodzia. Z materiału "Czarno na Białym" wynika, że Głódź to okrutny, bezwzględny mobber, który znęcał się nad podwładnymi w diecezji, wyzywał ich, upokarzał, kpił, poniżał. Pomimo skarg i próśb o wsparcie, przez wiele miesięcy nikt nie reagował.

Zdaniem Związkowej Alternatywy "Kościół katolicki jest w Polsce na wiele sposobów uprzywilejowany i nie podlega praktycznie żadnej kontroli państwa. Wysocy urzędnicy kościelni pozostają bezkarni, choć na wielu z nich spoczywają ciężkie zarzuty".

Związkowcy deklarują, że nie boją się Kościoła i będą walczyć z wyzyskiem, mobbingiem i dyskryminacją we wszystkich instytucjach życia publicznego, w tym w Kościele katolickim. "Nie godzimy się, aby biskupi byli traktowani jak obywatele lepszego sortu, wyjęci spod prawa, w tym prawa pracy. Dlatego apelujemy do wszystkich osób, które doświadczyły mobbingu i dyskryminacji ze strony hierarchów Kościoła o zgłaszanie się do nas. Pomożemy Wam! Nie dajcie się zastraszyć!" - czytamy w stanowisku związku podpisanym przez przez przewodniczącego, Piotra Szumlewicza.

AM

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.