Związkowa Alternatywa sprzeciwia się biskupom mobberom

[2019-10-29 00:32:43]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaoferował wsparcie dla ofiar mobbingu i dyskryminacji ze strony hierarchów kościelnych. W swoim oświadczeniu związkowcy przypomnieli sprawę arcybiskupa Marka Jędraszewskiego, który zwolnił pracownice biura prasowego archidiecezji krakowskiej, w uzasadnieniu zakończenia współpracy wskazując, że są one niezamężne. Na dodatek okazało się, że kuria stosowała umowy cywilnoprawne, w sytuacji, kiedy pracownicy powinni być zatrudnieni na umowę o pracę. Związkowa Alternatywa wskazała też na nagłośnione przez TVN24 naganne praktyki Sławoja Leszka Głodzia. Z materiału "Czarno na Białym" wynika, że Głódź to okrutny, bezwzględny mobber, który znęcał się nad podwładnymi w diecezji, wyzywał ich, upokarzał, kpił, poniżał. Pomimo skarg i próśb o wsparcie, przez wiele miesięcy nikt nie reagował.

Zdaniem Związkowej Alternatywy "Kościół katolicki jest w Polsce na wiele sposobów uprzywilejowany i nie podlega praktycznie żadnej kontroli państwa. Wysocy urzędnicy kościelni pozostają bezkarni, choć na wielu z nich spoczywają ciężkie zarzuty".

Związkowcy deklarują, że nie boją się Kościoła i będą walczyć z wyzyskiem, mobbingiem i dyskryminacją we wszystkich instytucjach życia publicznego, w tym w Kościele katolickim. "Nie godzimy się, aby biskupi byli traktowani jak obywatele lepszego sortu, wyjęci spod prawa, w tym prawa pracy. Dlatego apelujemy do wszystkich osób, które doświadczyły mobbingu i dyskryminacji ze strony hierarchów Kościoła o zgłaszanie się do nas. Pomożemy Wam! Nie dajcie się zastraszyć!" - czytamy w stanowisku związku podpisanym przez przez przewodniczącego, Piotra Szumlewicza.

AM

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

9 lipca:

1868 - Weszła w życie 14. poprawka do konstytucji USA, gwarantująca Afroamerykanom pełne prawa obywatelskie.

1920 - Sąd Okręgowy w Warszawie skazał komunistycznego posła Tadeusza Dąbala na 6 lat ciężkiego więzienia.

1932 - Zostało brutalnie zdławione antyrządowe powstanie leskie.

1937 - W Moskwie aresztowano i stracono Adolfa Warskiego, czołowego działacza KPP.

1939 - W więzieniu w Moskwie zmarła Maria Koszutska (pseud. Wera Kostrzewa), działaczka socjalistyczna i komunistyczna; członkini władz PPS-Lewicy; współzałożycielka KPP, członkini jej KC i Biura Politycznego KC.

1955 - Albert Einstein i Bertrand Russell podpisali w Londynie manifest przeciwko używaniu broni jądrowej.