Chile: Potężne protesty w całym kraju

[2019-10-29 20:50:39]

Gwałtowne protesty wybuchły w Santiago 18 października po ogłoszeniu decyzji o podwyżce cen biletów na stołeczne metro.

Zadanie przywrócenia spokoju prawicowy prezydent Sebastián Piñera powierzył wojsku, na co społeczeństwo odpowiedziało jeszcze większymi demonstracjami, protestując przeciwko represjom i polityce socjalnej rządu, rosnącym kosztom utrzymania, edukacji i opieki medycznej, narastającym nierównościom społecznym oraz niewydolnemu systemowi emerytalnemu. Ponad milion demonstrantów wyszło 8 listopada na ulice Santiago.

W reakcji Piñera wprowadził na większości terytorium kraju stan wyjątkowy. Po raz pierwszy od zakończenia przed 30 laty dyktatury generała Augusto Pinocheta na ulice wyszło wojsko. Mimo ogłoszenia w stolicy, a następnie w 16 okręgach także godziny policyjnej, w Santiago i innych miastach dochodziło do rabowania mienia prywatnego, w całym kraju okradziono ponad 200 supermarketów. W trwających ponad tydzień protestach zginęło co najmniej 20 osób, a ponad 7 tysięcy zostało aresztowanych.

Liderzy Partii Komunistycznej (PC), Partii Humanistycznej (PH) i Społecznej Partii Ekologicznej (PEVS) ogłosili, że przedstawią w Kongresie akt oskarżenia przeciwko Piñerze.

wch

fot. Wikimedia Commons

17 lutego:

1600 - W Rzymie spalono na stosie Giordano Bruno.

1856 - W Paryżu zmarł Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa, autor m.in. "Pieśni śląskich tkaczy".

1935 - W Warszawie odbyła się narada partii robotniczych zwołana przez Radę Naczelną PPS z udziałem KPP i Bundu; wysunięto postulat walki o 6-godzinny dzień pracy.

2013 - Rafael Correa zwyciężył w I turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze, zdobywając 57 proc. głosów.