Chile: Pot篹ne protesty w ca造m kraju

[2019-10-29 20:50:39]

Gwa速owne protesty wybuch造 w Santiago 18 pa寮ziernika po og這szeniu decyzji o podwy盧e cen bilet闚 na sto貫czne metro.

Zadanie przywr鏂enia spokoju prawicowy prezydent Sebasti嫕 Piñera powierzy wojsku, na co spo貫cze雟two odpowiedzia這 jeszcze wi瘯szymi demonstracjami, protestuj帷 przeciwko represjom i polityce socjalnej rz康u, rosn帷ym kosztom utrzymania, edukacji i opieki medycznej, narastaj帷ym nier闚no軼iom spo貫cznym oraz niewydolnemu systemowi emerytalnemu. Ponad milion demonstrant闚 wysz這 8 listopada na ulice Santiago.

W reakcji Piñera wprowadzi na wi瘯szo軼i terytorium kraju stan wyj徠kowy. Po raz pierwszy od zako鎍zenia przed 30 laty dyktatury genera豉 Augusto Pinocheta na ulice wysz這 wojsko. Mimo og這szenia w stolicy, a nast瘼nie w 16 okr璕ach tak瞠 godziny policyjnej, w Santiago i innych miastach dochodzi這 do rabowania mienia prywatnego, w ca造m kraju okradziono ponad 200 supermarket闚. W trwaj帷ych ponad tydzie protestach zgin窸o co najmniej 20 os鏏, a ponad 7 tysi璚y zosta這 aresztowanych.

Liderzy Partii Komunistycznej (PC), Partii Humanistycznej (PH) i Spo貫cznej Partii Ekologicznej (PEVS) og這sili, 瞠 przedstawi w Kongresie akt oskar瞠nia przeciwko Piñerze.

wch

fot. Wikimedia Commons

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

16 lipca:

1896 - Urodzi si Trygve Lie, norweski polityk lewicowy, jeden z lider闚 Partii Pracy. W latach 1946-1952 pe軟i funkcj Sekretarza Generalnego ONZ.

1978 - Zosta豉 za這穎na Partia Socjalist闚 Katalonii.