Powstał wspólny klub parlamentarny Lewicy

[2019-11-10 18:30:25]

Sojusz Lewicy Demokratycznej, Wiosna i Lewica Razem zadecydowały o utworzeniu wspólnego, trzeciego co do wielkości w Sejmie RP klubu parlamentarnego.

Na swym pierwszym posiedzeniu 6 listopada szefem tego koalicyjnego klubu został Krzysztof Gawkowski z Wiosny, a jego pierwszą zastępczynią Marcelina Zawisza z Lewicy Razem.

Prezydium klubu Lewicy będzie liczyć 10 osób. Pozostali wiceprzewodniczący to m.in.: z SLD – Małgorzata Sekuła-Szmajdzińska i Tomasz Trela; z Wiosny – Beata Maciejewska, Monika Pawłowska i Krzysztof Śmiszek; z Lewicy Razem – Magdalena Biejat. Sekretarzem klubu został Dariusz Wieczorek z SLD, a rzecznikiem prasowym – Anna Maria Żukowska z SLD.

Uzgodniono ponadto, że lider SLDWłodzimierz Czarzasty będzie kandydatem Lewicy na wicemarszałka Sejmu, a Gabriela Stanecka-Morawska – na wicemarszałka Senatu. Ma być również wspólny kandydat na Prezydenta RP.

Członkowie klubu Lewicy przyjęli także deklarację programową “Polska Jutra – Deklaracja Lewicy”. Podkreślają w niej m.in., że marzą o Polsce, w której wszyscy są “różni, ale każda i każdy jest równie ważny”, wszyscy są “częścią wspólnoty, która nikogo nie wyklucza i nie pozostawia samemu sobie”, a “interes społeczny jest ważniejszy niż partyjny”.

Wierzymy, że Polska w XXI wieku może być nowoczesnym państwem dobrobytu – świeckim, szanującym uniwersalną zasadę praworządności i silnie zakorzenionym we wspólnocie Unii Europejskiej” – głosi dokument przyjęty przez parlamentarny klub Lewicy.

wch

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

26 lutego:

1802 - Urodził się Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczęła się fala masowych strajków solidarnościowych z robotnikami rosyjskimi.

1931 - W Lwowie zmarł Herman Diamand, działacz PPS, poseł.

1938 - Rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych o pozbawieniu obywatelstwa Polaków walczących w Hiszpanii.

1993 - 48-godzinny strajk generalny w Łodzi i sąsiednich miastach. Gł. powodem było niepowołanie w terminie przez rząd pełnomocnika ds. restrukturyzacji regionu łódzkiego.

2013 - W Paryżu zmarł Stéphane Hessel, francuski dyplomata i pisarz polityczny, a także były członek francuskiego ruchu oporu i więzień nazistowskich obozów koncentracyjnych w Dorze i Buchenwaldzie.