Powstał wspólny klub parlamentarny Lewicy

[2019-11-10 18:30:25]

Sojusz Lewicy Demokratycznej, Wiosna i Lewica Razem zadecydowały o utworzeniu wspólnego, trzeciego co do wielkości w Sejmie RP klubu parlamentarnego.

Na swym pierwszym posiedzeniu 6 listopada szefem tego koalicyjnego klubu został Krzysztof Gawkowski z Wiosny, a jego pierwszą zastępczynią Marcelina Zawisza z Lewicy Razem.

Prezydium klubu Lewicy będzie liczyć 10 osób. Pozostali wiceprzewodniczący to m.in.: z SLD – Małgorzata Sekuła-Szmajdzińska i Tomasz Trela; z Wiosny – Beata Maciejewska, Monika Pawłowska i Krzysztof Śmiszek; z Lewicy Razem – Magdalena Biejat. Sekretarzem klubu został Dariusz Wieczorek z SLD, a rzecznikiem prasowym – Anna Maria Żukowska z SLD.

Uzgodniono ponadto, że lider SLDWłodzimierz Czarzasty będzie kandydatem Lewicy na wicemarszałka Sejmu, a Gabriela Stanecka-Morawska – na wicemarszałka Senatu. Ma być również wspólny kandydat na Prezydenta RP.

Członkowie klubu Lewicy przyjęli także deklarację programową “Polska Jutra – Deklaracja Lewicy”. Podkreślają w niej m.in., że marzą o Polsce, w której wszyscy są “różni, ale każda i każdy jest równie ważny”, wszyscy są “częścią wspólnoty, która nikogo nie wyklucza i nie pozostawia samemu sobie”, a “interes społeczny jest ważniejszy niż partyjny”.

Wierzymy, że Polska w XXI wieku może być nowoczesnym państwem dobrobytu – świeckim, szanującym uniwersalną zasadę praworządności i silnie zakorzenionym we wspólnocie Unii Europejskiej” – głosi dokument przyjęty przez parlamentarny klub Lewicy.

wch

13 lipca:

1793 - W Paryżu został zamordowany Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1859 - Urodził się Sidney James Webb, angielski ekonomista i reformator socjalny, członek Towarzystwa Fabiańskiego.

1908 - Po raz pierwszy w igrzyskach olimpijskich wzięły udział kobiety.

1917 - Brazylia: Po zabiciu przez policję anarchistycznego działacza robotniczego rozpoczął się trzydniowy strajk generalny w São Paulo.

1919 - Powołano do życia Komisję Centralną Klasowych Związków Zawodowych będącą największą w Polsce centralą związkową; przewodniczącym Wydziału Wykonawczego został Zygmunt Żuławski.

1949 - Papież Pius XII wydał dekret grożący ekskomuniką katolikom należącym do partii komunistycznej, a nawet z nią współpracujących.

1954 - Zmarła Frida Kahlo, meksykańska malarka o lewicowych poglądach.

2007 - Pielęgniarki zapowiedziały, że w niedzielę 15 lipca zakończą protest przed KPRM i zlikwidują Białe Miasteczko, które powstało 19 czerwca.

2012 - W Warszawie zmarł Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.