Hiszpania: PSOE wygrywa, Vox - trzecią siłą (akt.)

[2019-11-10 19:46:35]

Hiszpańska Socjalistyczna Partia Robotnicza (PSOE) ponownie zwyciężyła w kolejnych w tym roku, przedterminowych wyborach parlamentarnych.

Po przeliczeniu wszystkich głosów ogłoszono, że PSOE uzyskała 28,0 proc. poparcia i 120 mandatów, podczas gdy konserwatyści z Partii Ludowej (PP) 20,8 proc. i 88 mandatów w 350-osobowych Kortezach.

Trzecie miejsce zdobyła skrajnie prawicowa partia Vox - aż 15,1 proc. i 52 mandaty. Kolejne miejsca zajęli: lewicowcy z Unidos Podemos - 12,8 proc. i 35 mandatów, liberałowie z partii Ciudadanos - 6,8 proc. i 10 mandatów, lewicowe Más País - 2,3 proc. i 3 mandaty, zaś wszyscy pozostali - 11,3 proc., w tym Republikańska Lewica Katalonii (ERC-S) - 13 mandatów.

Frekwencja wyniosła 69,87 proc.

wch

fot. Waldemar Chamala

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

26 lutego:

1802 - Urodził się Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczęła się fala masowych strajków solidarnościowych z robotnikami rosyjskimi.

1931 - W Lwowie zmarł Herman Diamand, działacz PPS, poseł.

1938 - Rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych o pozbawieniu obywatelstwa Polaków walczących w Hiszpanii.

1993 - 48-godzinny strajk generalny w Łodzi i sąsiednich miastach. Gł. powodem było niepowołanie w terminie przez rząd pełnomocnika ds. restrukturyzacji regionu łódzkiego.

2013 - W Paryżu zmarł Stéphane Hessel, francuski dyplomata i pisarz polityczny, a także były członek francuskiego ruchu oporu i więzień nazistowskich obozów koncentracyjnych w Dorze i Buchenwaldzie.