Wielka Brytania: Corbyn za swobodnym przepływem osób.

[2019-11-18 15:10:22]

Lider Partii Pracy Jeremy Corbyn zasygnalizował, że jego ugrupowanie być może poprze plany utrzymania swobodnego przepływu osób pomiędzy Wielką Brytanią a Unią Europejską po brexicie.

Rozumiem i uznaję korzyści, jakie wszyscy czerpiemy z możliwości życia i wykonywania pracy w różnych miejscach świata czy z ogromnej rzeszy studentów, którzy co roku przybywają do Wielkiej Brytanii - powiedział Corbyn w BBC. Nie chcę, żebyśmy stali się odizolowanym społeczeństwem. Jestem dumny z różnorodności naszego kraju – dodał.

Lider laburzystów, naciskany przez dziennikarza BBC, zapowiedział, że więcej szczegółów na temat ich stanowiska zostanie przedstawionych w najbliższy czwartek 21 listopada.

wch

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

30 listopada:

1786 - Kodeks karny dla Toskanii - "Leopoldina" - zniósł jako pierwszy karę śmierci oraz wszelkie kary cielesne i hańbiące.

1906 - Ukazał się pierwszy numer "Robotnika" (przy zachowanej starej numeracji) PPS-Frakcji Rewolucyjnej. Odtąd obie PPS wydają pisma "Robotnik".

1964 - W Warszawie zmarła Natalia Gąsiorowska-Grabowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1970 - Uchwalono lewicową konstytucję Ludowo-Demokratycznej Republiki Jemenu.

1988 - Miała miejsce debata telewizyjna Lech Wałęsa - Alfred Miodowicz.

1999 - "Bitwa o Seattle" - masowe demonstracje przeciwko szczytowi Światowej Organizacji Handlu stały się symbolicznym początkiem ruchu alterglobalistycznego.

2014 - Sprawujący urząd prezydenta w latach 2005-10 Tabaré Vázquez wygrał po raz drugi wybory prezydenckie w Urugwaju.

2017 - Katrín Jakobsdóttir (VG) objęła urząd premiera Islandii.