Lewica złożyła projekt ustawy o ZUS

[2019-11-19 23:32:01]

Jeszcze zanim PiS wycofał swój projekt ustawy dotyczący 30-krotności składek ZUS, Lewica złożyła własny projekt ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

Zakłada on m.in. zniesienie rocznego ograniczenia podstawy wymiaru składek w postaci 30-krotności prognozy przeciętnego wynagrodzenia oraz wprowadzenie pojęcia najwyższej emerytury w wysokości równej 6-krotności wynagrodzenia minimalnego w roku poprzedzającym rok przejścia na emeryturę. W projekcie Lewicy znalazła się również propozycja podwyższenia emerytury minimalnej do 1600 zł i wprowadzenie emerytury maksymalnej, która w pierwszym roku obowiązywania wynosiłaby 15,6 tys. zł.

Projekt ustawy będzie prezentować w Sejmie posłanka Lewicy Razem Magdalena Biejat, przewodnicząca komisji polityki społecznej i rodziny. Ten projekt przywraca myślenie o emeryturach w kategorii solidarności społecznej – stwierdziła.

wch

12 lipca:

1536 - Zmarł Erazm z Rotterdamu, holenderski filolog, filozof, pedagog. Jeden z czołowych humanistów odrodzenia. Przeciwnik monarchii i pacyfista.

1817 - Urodził się Henry David Thoreau, amerykański pisarz, poeta i filozof transcendentalista.

1879 - Niemcy: Antysocjalistyczna ustawa wyjątkowa uprawnia policję do deportowania podejrzanych o propagandę socjalistyczną i zakazuje działalności związków zawodowych.

1894 - Ukazał się pierwszy numer nielegalnego pisma PPS "Robotnik", które do 15 XII 1948 (z przerwami) było centralnym organem partii.

1904 - Urodził się Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1919 - W Warszawie odbywa się konferencja związków zawodowych będących pod wpływami PPS i KPRP. Podjęto decyzję o zjednoczeniu się we wspólnej Komisji Centralnej Klasowych Związków Zawodowych (KC KZZ).

1936 - Hiszpania: Morderstwo prorepublikańskiego porucznika José Castillo dokonane przez falangistów rozpętuje serię mordów i politycznych ataków.

1994 - We francuskim Bures-sur-Yvette zmarła Irena Krzywicka, polska feministyczna pisarka, publicystka i tłumaczka. Współpracowniczka Tadeusza Boya-Żeleńskiego, propagatorka świadomego macierzyństwa.