Związkowa Alternatywa apeluje do premiera o interwencję w Portach Lotniczych

[2019-12-13 13:22:23]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa nie ustaje w walce z patologiami w Państwowych Portach Lotniczych i w dążeniu do odwołania prezesa Państwowych Portów Lotniczych, Mariusza Szpikowskiego.

12 grudnie bieżącego roku przewodniczący związku, Piotr Szumlewicz przesłał pismo do premiera, Mateusza Morawieckiego z apelem o podjęcie pilnych działań naprawczych w firmie.

„Apelujemy do Pana o interwencję w sprawie bulwersującego bezprawia w Państwowych Portach Lotniczych i bezkarności prezesa firmy, Mariusza Szpikowskiego. Wielokrotnie obiecywał Pan wdrożenie najwyższych standardów odnośnie funkcjonowania spółek zarządzanych przez państwo, profesjonalizm i dialog z pracownikami, odejście od kolesiostwa i partyjniactwa, walkę z niejasnymi układami, troskę o przestrzeganie prawa” – pisze przewodniczący Związkowej Alternatywy.

W opinii związkowców działalność Szpikowskiego stanowi jednak zaprzeczenie ideałów deklarowanych przez rząd i kompromituje polskie państwo. „Odkąd Szpikowski został prezesem Państwowych Portów Lotniczych, nastąpił olbrzymi wzrost zwolnień dyscyplinarnych, które objęły wysokiej klasy ekspertów i fachowców. Z masowych zwolnień prezes uczynił sposób zarządzania przedsiębiorstwem. Szpikowski od początku swoich rządów lekceważy też dialog społeczny, dyskryminując i zastraszając nieposłuszne mu związki zawodowe. Kilka tygodni temu bez konsultacji z zakładowymi organizacjami związkowymi prezes wręczył wypowiedzenia zmieniające ponad 90% pracowników, narażając Lotnisko Okęcie na całkowity paraliż. Przede wszystkim zaś dziś wiemy, że już ponad dwa lata temu Urząd Lotnictwa Cywilnego przygotował raport, w którym zawarł informacje o poważnych nieprawidłowościach w funkcjonowaniu Lotniska Okęcie, za które odpowiadał właśnie Mariusz Szpikowski. Wkrótce potem jeden egzemplarz raportu został wykradziony przez Szpikowskiego z biura ówczesnego Kierownika Odpowiedzialnego, Andrzeja Ilkowa, zaś drugi jego egzemplarz został zabrany przez agentów Centralnego Biura Antykorupcyjnego z siedziby Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Do dziś CBA nie wyjaśniło, jakim prawem jego agenci włamali się do państwowego urzędu i dlaczego wynieśli materiały obciążające prezesa PPL. Jest to bulwersujący przykład nadużycia uprawnień przez CBA, a zarazem dowód na niedopuszczalne wykorzystywanie służb specjalnych przez prezesa spółki państwowej” – czytamy w piśmie do Prezesa Rady Ministrów.

W podsumowaniu listu Szumlewicz porównuje Szpikowskiego do Banasia i domaga się jego dymisji. „Zarzuty spoczywające na Mariuszu Szpikowskim są równie poważne jak na prezesie Najwyższej Izby Kontroli, Marianie Banasiu. Rozumiemy, że nie ma Pan uprawnień, aby w trybie pilnym odwołać prezesa NIK, ale prezesa PPL, podobnie jak osoby odpowiedzialne za funkcjonowanie CBA, może Pan zdymisjonować błyskawicznie” – czytamy w podsumowaniu pisma.

Tymczasem trwa sprawa sądowa o naruszenie dóbr osobistych firmy. Szpikowski pozwał Szumlewicza i dziennikarzy portalu strajk.eu za nagłaśnianie patologii w firmie, w tym szczególnie tych dotyczących łamania praw pracowniczych. Szpikowski uważa, że przewodniczący mazowieckiego OPZZ rozpowszechniał nieprawdziwe informacje dotyczące PPL, działalności firmy, jej relacji ze związkami i pracownikami oraz systemu zatrudniania pracowników. Zdaniem Szumlewicza pozew jest częścią antypracowniczej polityki prezesa, a jego celem jest zastraszenie krytycznych związkowców i dziennikarzy PPL w ramach zadośćuczynienia będzie domagać się publikacji przeprosin w ogólnopolskich dziennikach oraz wnosi o zasądzenie sumy pieniężnej na cel społeczny: 20 000 zł na rzecz Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt „Na Paluchu”.

Ostatnie posiedzenie sądu odbyło 12 grudnia i zeznawali na nim dwaj świadkowie prezesa. Kolejne posiedzenie odbędzie się 27 kwietnia i będzie na nim zeznawał pierwszy świadek strony związkowej, przewodniczący Związku Zawodowego Pracowników Lotnictwa Cywilnego Marek Żuk.

AM

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.