Związkowa Alternatywa apeluje do prezydenta o interwencję na Poczcie Polskiej

[2019-12-20 02:02:40]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zwrócił się do prezydenta RP, Andrzeja Dudy z apelem o interwencję w sprawie zwolnionego dyscyplinarnie Piotra Moniuszki, związkowca, wieloletniego pracownika Poczty Polskiej, ojca samotnie wychowującego jedenastoletnie dziecko.

Związkowcy zarzucają obozowi rządzącemu zakłamanie. „Prawo i Sprawiedliwość w kampanii deklarowało, że poprawi sytuację na rynku pracy, a zarazem wesprze rodzinę. Niestety w praktyce często tak się nie dzieje, a prezesi państwowych spółek brutalnie krzywdzą pracowników, pozbawiają ich pracy, a zarazem podstawowego dochodu dla nich i ich rodzin, odbierają im poczucie bezpieczeństwa i godności” – czytamy w liście podpisanym przez przewodniczącego związku Piotra Szumlewicza.

„Panie Prezydencie. Liczymy na Pana pilną interwencję i wsparcie na Poczcie Polskiej, gdzie prezes, Przemysław Sypniewski zwolnił dyscyplinarne lidera związkowego, a zarazem ojca samotnie wychowującego jedenastoletnie dziecko, Piotra Moniuszkę. Prezes nie chciał rozmawiać, mediować, dyskutować. Odmówił spotkania z człowiekiem, który poświęcił pracy na Poczcie całe swoje dorosłe życie. Nie wysłuchał głosu związku, do którego należy Moniuszko” – pisze Związkowa Alternatywa.

Związkowcy przypominają, że przyczyną zwolnienia było wyrażone przez Moniuszkę podejrzenie, że Poczta Polska może ogłosić upadłość. Tymczasem kilka tygodni później Centrum Analiz Strategicznych przyznało, że firmie grozi utrata płynności. Mimo to Sypniewski nie przywrócił Moniuszki do pracy. Ponadto, kilka tygodni temu Poczta postanowiła zadać kolejny cios swojemu wieloletniemu pracownikowi. Mianowicie Moniuszko dostał wniosek o eksmisję z domu wynajmowanego od Poczty. „Poczta bez powodu pozbawiła związkowca pracy, a następnie zaczęła naciskać, by opuścił mieszkanie. Związkowiec wciąż mieszka w wynajętym mieszkaniu, ale boi się, że Poczta nie odpuści i razem z synem zostanie wyrzucony na bruk”.

Szumlewicz przypomina, że Związkowa Alternatywa zwracała się już w tej bulwersującej sprawie do zarządu Poczty i odpowiedzialnych ministrów, prosząc o opamiętanie się i elementarną ludzką wrażliwość. Niestety rząd pozostał obojętny na krzywdę związkowca, zasłużonego pracownika i samotnego ojca. Stąd apel do prezydenta. „Liczymy, że dzięki Pana interwencji władza odstąpi od haniebnych działań, przywróci Moniuszkę do pracy i przestanie grozić mu odebraniem mieszkania. Bardzo byśmy chcieli, aby Piotr Moniuszko mógł spędzić spokojne święta z najbliższymi, bez poczucia braku bezpieczeństwa i lęku o najbliższą przyszłość” – podsumowują swoje pismo związkowcy.

AM

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.