Hiszpania: Powstał koalicyjny rząd PSOE i Unidas Podemos

[2020-01-13 11:44:39]

Premier Pedro Sanchez skończył kompletowanie składu nowego rządu. Nowy gabinet, złożony z socjaldemokratów z Hiszpańskiej Socjalistycznej Partii Robotniczej (PSOE) i polityków radykalnej lewicy z bloku Unidas Podemos, będzie pierwszym pierwszym koalicyjnym gabinecie od czasu przywrócenia demokracji w kraju w 1978 r.

Zasiądzie w nim 11 kobiet i tyle samo mężczyzn. Przewidziano cztery stanowiska dla wicepremierów, z czego aż trzy przypadły kobietom.

Pierwsze jego posiedzenie zostało wyznaczone na wtorek.

Sanchez obiecuje, że jego gabinet będzie realizował politykę prospołeczną. Zapowiada także podjęcie rozmów ws. rozwiązania konfliktu w Katalonii.

wch

7 grudnia:

1921 - USA: Działacze anarchistyczni Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti skazani na śmierć za rzekome zabójstwo.

1924 - W Lizbonie urodził się Mario Soares, polityk Portugalskiej Partii Socjalistycznej. W latach 1976-78 oraz 1983-85 obejmował urząd Premiera Rządu Portugalii, a w latach 1986-1996 prezydent Portugalii (dwie kadencje).

1928 - W East Oak Lane koło Filadelfii urodził się Noam Chomsky, współtwórca (wraz z Zelligiem Harrisem) gramatyki transformacyjno-generatywnej, lewicowy myśliciel, krytyk imperializmu.

1935 - III Kongres Stronnictwa Ludowego; postulaty wywłaszczenia majątków obszarniczych bez odszkodowania.

1990 - W Monachium zmarł na AIDS Horst Bienek, niemiecki pisarz, publicysta, tłumacz, reżyser filmowy, uczeń B. Brechta, więzień łagrów.

2002 - Demokratyczną Partię Lewicy utworzyli w Kutnie przedstawiciele lewicowych komitetów lokalnych, które powstały przed wyborami samorządowymi w tym samym roku na skutek konfliktów w Sojuszu Lewicy Demokratycznej